Enne abielu seksivaid USA noori hirmutatakse surmaga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA seksuaalkasvatuses hirmutatakse surmaga
USA seksuaalkasvatuses hirmutatakse surmaga Foto: SCANPIX

USA riiklikus seksuaalkasvatuse programmis hirmutatakse enne abielu seksivaid noori lausa surmaga.

Teismelistele suunatud programmi keskseks teemaks on, et kui noored harrastavad seksi enne abielu, siis nad võivad surra, kirjutab STT.

 

USA miljonid teismelised kasvavad selle tõttu  üles seksiga liituvate vastuoluliste poliitiliste ja religioossete sõnumite ning valeinformatsiooni keskel.

 

Tervishoiuasjatundjad süüdistavad selles president George W. Bushi valitsuse poliitikat ning jäika seksuaalkasvatusprogrammi.

 

Seksist hoidumise programmi raames õpetatakse koolides, et noorte ainsaks võimaluseks vältida rasedust ja suguhaigusi, on abielueelsest seksist hoidumine.

«Kui abielueeline seks peaks mingi toode olema, siis oleks seal samalaadsed hoiatused nagu sigaretipakkidel, milles hoiatatakse, et see võib vähki tekitada ja tappa,» seisab ühes õppematerjalis.

Paljude ühiskonnaaktivistide arvates on seksuaalkasvatuse programmid üks suuremaid selle riigi väljakutseid tervisevallas.

Kriitikute arvates ei ole programmide eesmärgiks edastada asjakohast informatsiooni seksuaalsuse ja seksi kohta, vaid teha õpilastele ajupesu ja muuta nende vaated seksi suhtes ülimalt konservatiivseteks.  

Samas on mitmed uuringud näidanud, et seksist hoidumisele kutsuvad programmid ei aita kaasa seksist hoidumisele. Konservatiivse seksuaalkasvatuse õppetunnid läbinud õpilased alustavad seksiga samas vanuses, kui ülejäänud noored ja neil on ligikaudu sama arv seksipartnereid kui teistel noortel.

«Paljud noored harrastavad seksi nii või teisiti. Ja suur osa neist seksib ilma kondoomita, kuna neile on koolis selgeks tehtud, et kondoomid ei kaitse,» sõnas reproduktiivtervise küsimustega tegelev arst Carol Roye.

USA tervishoiuspetsialistide sõnul on vaja mitmekülgsemaid ja harivamaid seksuaalõpetuse programme. Nende arvates ei tuleks noori õpetatakse oma seksuaalsust eitama.

Kuid noorte hulgas on ka seksist hoidumise pooldajaid. Näiteks kannavad tuhanded USA noored sõrmes niinimetatud puhtuse ehk seksist hoidumise sümbolina erilist sõrmust, mis annab märku, et enne altari ees jah sõna ütlemist nad linade vahele ei lähe.

Kriitikast hoolimata on Bushi valitsus tõstnud seksuaalkasvatuse programmidele suunatud summasid. 2009. aastal on selleks ette nähtud 190 miljonit dollarit (1,8 miljardit krooni).

Siiski on 17 USA osariiki loobunud riiklikust seksuaalkasvatuse programmist ning sellega kaasnevast rahast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles