Parim Itaalia firma? Mafia Inc.

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia maffia mõjutas taas mängu tulemust.
Itaalia maffia mõjutas taas mängu tulemust. Foto: SCANPIX

Itaalia maffia «kasum» on praeguses majanduslanguses kaheksa protsendi võrra kasvanud.

Kriis on muutnud firmad ja isegi börsi haavatavamaks ning raha välja pressivatel mafioosodel on lihtsam oma «tööd» teha, kirjutab abc.net.au.

Väikefirmade ja -ettevõtete organisatsioon Confeserscenti teatas irooniliselt, et praeguses olukorras on parimaks Itaalia firmaks Mafia Inc.

Ekspertide sõnul on olukorrast kinni haaranud kõik Itaalia suuremad maffiaorganisatsioonid – Calabria Ndrangheta, Sitsiilia Cosa Nostra, Napoli Camorra ja Puglia Sacra Corona Unita.

Raporti kohaselt on maffial praegu lihtne musta raha pesta, ostes suures koguses odavaid aktsiaid. Ka leiavad nad töötuse pideva kasvu tõttu inimesi, kes töötavad väga väikeste summade eest.

«Kriisi ajal paneb maffia raha, isegi kui see on ebaseaduslik, inimeste suu vett jooksma,» sõnasid olukorda uurinud.

Confeserscenti uuringufirma SOS Impressa tehtud uuring näitas, et organiseeritud kuritegevuse võib oma raha pesemiseks sihikule võtta isegi börsi.

«Pole välistatud, et maffia läheb mõne hea mainega suure firma varjus börsile,» selgitasid uurijad.

Väidetavalt oli Itaalia maffia käive möödunud aastal 135 miljardit eurot. «Äritegevuses» oli esikohal ebaseaduslik narkootikumide, inimeste ja relvadega äritsemine. Neile järgnesid hasartmängud, ebaseadusliku tööjõu vahendamine ja võltsingud. Kolmandal kohal oli väljapressimine. Prostitutsioon moodustas «ärist» kõige väiksema osa.

Maffia maksis neile töötavatele inimestele 1, 17 miljardit eurot. 2,75 miljardit eurot maksti ametnikele altkäemaksuks. Varjatult investeeriti 26 miljardit eurot ning «pesti» 19,5 miljardit eurot.

Uurijate sõnul võib maffia 2009. aasta kasum ulatuda 78 miljardi euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles