Suurbritannia avalikustas «salatoimikud»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Britid avalikustasid «salatoimikud»
Britid avalikustasid «salatoimikud» Foto: AP / Scanpix

Suurbritannia avalikustas materjalid 1990. aastate jooksul nähtud paranormaalsete nähtuste kohta.

Kokku on neid «salatoimikuid» üle 6000 lehekülje, edastab STT.

Seal on kirjas brittide tähelepanekud tundmatute lendavate objektide kohta aastatest 1994 – 2000.

Dokumendid avalikustati Suurbritannia kaitseministeeriumi ja rahvusarhiivi koostöös. See on juba viies selline avalikustamine.

Uurijate sõnul on popkultuuril suur mõju paranormaalsete nähtuste nägemisele.

1940. ja 1950. aastatel nähti enamasti ümara kujuga «lendavaid taldrikuid». Just sellised olid ka tollastes filmides ja telesaadetes.

Kuid nüüdisajal nähtavad UFOd on enamasti suured, musta värvi, läikivad ja kolmnurksed.

Uurijate sõnul on sellised näiteks menuseriaalis «Salatoimikud» ning filmis «Independence Day».

Avalikustatud informatsiooniga saab internetis tasuta tutvuda üks kuu.

«Salatoimikutest» leiab näiteks juhtumi Walesi mehest, kellel tekkis pärast kummalise lennumasina valgussõõris olemist nahahaigus. Juhtum leidis aset 17. jaanuaril 1997. aastal.

Samal aastal nägi üks teine mees oma aia kohal sinist kolmnurkset masinat hõljumas. Alus lendas siis minema, kuid jättis endast maha kummalise siidpehme olluse. Mees korjas seda purkidesse, kuid keegi ei suutnud kindlaks teha, mis see on.

Kaitseministeeriumi ametnik Ralph Noyes paljastas, et ta nägi kuninglike õhujõudude poolt 1956. aastal tehtud filmi ühe UFO allakukkumisest. Noyesi väite kohaselt toimus kaitseministeeriumis sellega seoses salajane kokkusaamine.

Skegnessi politsei nähtud UFO talletati videole. Politsei teatas sellest rannavalvele, kust sellest teatati ka Põhjamerel seilanud laevadele. Ka laevade meeskonnad märkasid kummalist lendavat objekti.  Samal ajal märgati ühe radarijaama ekraanil kummalist täppi. Ei suudetud kindlaks teha, mis see on.

1999. aasta jaanuaris märgati Glasgow Prestwicki lennujaama lennujuhtimistornist umbes 2000 kilomeetrise tunnikiirusega liikunud tundmatut lennumasinat.

Šotimaal Lõuna-Lothianis nägi üks elektrik põllu kohal Tobleroni šokolaadi kujulist objekti. Mees tegi sellest pildi ja edastas politseile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles