CIA tegi prantslaste peal LSDga katseid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LSD
LSD Foto: Wikipedia.org

Nüüd jõuti jälile 59 aasta tagusele juhtumile Prantsusmaal, kus kohalikud elanikud hakkasid pärast leiva söömist hallutsinatsioone nägema.

USA uuriv ajakirjanik Hank Albarelli jõudis jälile, et USA Luure keskagentuur (CIA) katsetas 1951. aastal Pont-Saint-Espriti elanike peal LSDd (lüsergiinhappe dietüülamiid), kirjutab The Guardian.

Lõuna-Prantsusmaal asuva linna elanikke tabas järsku mingi kummaline hulluselaine. Selle tagajärjel suri viis inimest, paar tosinat suleti psühhiaatriahaiglasse  ning sajad põgenesid sealt.

Aastakümneid arvati, et kohalikku leiba mürgitati kogemata millegagi. Kuid nüüd ilmusid päevavalgele faktid, mis kinnitasid, et ameeriklased tegid Külma Sõja perioodil inimmeelega katseid.

Esimesed sellised hallutsinogeenist tingitud juhtumid leidis aset 16. augustil 1951. aastal. Inimesed hakkasid nägema koletisi ja põlenguid.

Dokumentides seisab, et üks mees püüdis end põlema süüdata ja hüüdis, et maod söövad ta ära. 11-aastane poiss püüdis oma vanaema ära kägistada.  Üks mees olevat lahtise akna juures hüüdnud, et ta on lennuk ja aknast alla hüpanud. Ühe arsti kinnitusel oli tal patsient, kelle sõnul ta süda voolas jalgade kaudu välja.

Esialgu arvati, et kohalike pagaritoodete sisse võis sattuda tungaltera. Teise teooria kohaselt oli aga leivas elavhõbedat.

Ajakirjanik Albarelli kinnitusel leidis ta dokumendid, mis tõendavad CIA katsetusi LSDga.

«Teadlased, kes prantslaste hullusehooge selgitasid, töötasid Šveitsis asuva farmaatsiafirma Sandoz heaks, mis nii USA armeed kui ka CIAd salaja LSDga varustas,» selgitas ajakirjanik. 

Albarelli jõudis saladuse jälile kui ta uuris biokeemik Frank Olsoni surma käsitlevaid dokumente. Seal oli  CIA agendi ja teadlase kahekõne transkriptsioon, kus oli mainitud Pont-Saint Espriti juhtumeid. Ka kinnitati, et hullusehooge tekitas LSD.  

Ajakirjanikul valmib ka sellel teemal raamat «A Terrible Mistake: The Murder of Frank Olson and the CIA's Secret Cold War Experiments» (Kohutav viga: Frank olsoni mõrv ja CIA Külma Sõja salajased eksperimendid).

USA armee ja CIA hakkasid inimmeele manipuleerimisega järjekindlalt tegelema pärast Korea sõda.

Ka sai Albarelli tutvuda niinimetatud Rockefelleri komisjoni, mis tegeles CIA ebaseaduslike katsete uurimisega, 1975. aastal avalikustatud dokumendiga.

Seal on mainitud mitmeid Prantsusmaa kodanikke, kes salaja töötasid CIA heaks ning otseselt on viidatud Pont-Saint-Espriti intsidendile.

Ka olevat USA armee teinud katseid oma sõdurite peal. 1953. – 1965. aastani olevat erinevaid narkootikume enda teadmata saanud 5700 sõdurit.

Pole andmeid, kas Prantsusmaal toimunuga ka Prantsuse luure seotud oli.

LSD ehk lüsergiinhappe dietüülamiid on sünteetiline hallutsinogeen.

LSD sünteesis esimest korda 1938. aastal Baselis Sandoze`i laboratooriumis šveitslasest keemik Dr. Albert Hofmann, kes otsis migreeniravimit.

Tollal jättis Hofmann LSD kõrvale, kuid viis aastat hiljem ainega juhuslikult kokku puutudes avastas selle psühhedeelilised omadused.

1950.–1960. aastatel kasutati LSDd tootenimega Delysid psühhoteraapia abivahendina. Samuti uuriti aine kasutamist «tõeseerumina».

LSD keelustati USAs 1966. aastal, hiljem keelustati see ka mujal maailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles