Emakeelepäeval on «Tähelaevas» juubilar Andres Ehin

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luuletaja Andres Ehin.
Luuletaja Andres Ehin. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Sel pühapäeval, 14. märtsil on ETV «Tähelaeva» portreteeritav 70-ndat juubelit tähistav luuletaja ja tõlkija Andres Ehin.


Saates tuleb muu hulgas juttu sellest, kuidas Andres Ehin on aastaid filoloogia ja kirjanduse vahelisi maid avastanud ja nende vahel kõikunud. Saate peaosaline räägib ka oma lastest - kuidas nad on tõlkimise ja luuletamise kõrval tema enda ja abikaasa kirjutuslaua sahtlites üles kasvanud.



Saate juht Kaileen Mägi ütles, et on lapsepõlvest peale Andres Ehini loomingust lummatud olnud. «Minu jaoks oli väga suur au temaga saadet teha!»



«Saate tegemise käigus naersin südamest vist vähemalt sada korda. Või rohkem. Ja sain Raplas, tema kodukohas, sõita üle pika aja taas soome kelguga. Ehin on väga mänguline ja vabastav inimene, ta lihtsalt mõjub nii. Ja ma usun, et ta mõjub läbi teleekraani samamoodi,» rääkis Kaileen Mägi.



Muusikat teeb saates Andres Ehin ise koos Mart Soo ja Brian Melviniga. Häälutamisele tuleb Ehini tuntud luuletus «Taara tammikus».



Appi võttes Ehini folklooriks kujunenud luuletuse, soovitavad saate tegijad emakeele päeva puhul üksteisele kinkida kimbukese sinilolli. Sest varsti on suur savi niikuinii juba käes.



Ehini luuletusi on tõlgitud vene, läti, leedu, kasahhi, soome, rootsi, inglise, saksa, taani, galeegi, prantsuse, ungari ja hispaania keelde. Veljo Tormis on kirjutanud tema tekstidele koorilaule. Andres Ehin on tõlkinud proosat ja luulet inglise, vene, soome, prantsuse, saksa ja sölkupi keelest ning Ly Seppeli abiga ka türgi keelest ja Amiran Kaladze abiga gruusia keelest. Tema luuletõlkemeetodiks on «hingemaastiku» edasiandmine.



Andres Ehin on töötanud saksa keele, kehalise kasvatuse ja ajaloo õpetaja sölkuppide juures Ratta külas Jamali-Neenetsi rahvusringkonnas, ajakirja «Küsimused ja vastused» toimetajana, ajalehe «Sirp ja Vasar» toimetajana, ajakirja «Kultuur ja elu» osakonnajuhatajana ja ENE toimetajana. Aastast 1974 on Ehin vabakutseline kirjanik.



«Tähelaev» ETV-s pühapäeviti kell 10.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles