Filmi «Inglise patsient» peategelase prototüüp oli tegelikult homo

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmis «Inglise patsient» Ungari krahvi Laszlo de Almásyd mänginud Ralph Fiennes
Filmis «Inglise patsient» Ungari krahvi Laszlo de Almásyd mänginud Ralph Fiennes Foto: SCANPIX

Teise maailmasõja aegne luuraja, kes oli filmi «Inglise patsient» naistevõrgutajast peategelase prototüübiks, oli tegelikult homo ja armastas noori natsisõdureid.

Saksamaalt leiti hiljuti Ungari päritolu krahvi ja seikleja Laszlo de Almásy kirjavahetus Hans Entholti nimelise sõduriga, kirjutab The Telegraph.

Kirjad tõi avalikkuse ette Kölnis asuv Heinrich Barthi nimeline Aafrika uuringute instituut.

Instituudi uurijate kinnitusel leidub kirjades üsna palju intiimseid ja üksikasjalikke detaile ungarlase elu ja suhete kohta.

«Almásy kallimate hulka kuulusid isegi Egiptuse printsid,» laususid uurijad.

Wehrmachti ohvitser Entholt hukkus, kui Erwin Rommeli juhitud väeüksused Aafrikast taganesid. Väidetavalt oli tegu õnnetusjuhtumiga, kus Entholt astus oma poole pandud miinile.

Kirjadest paljastub, et Almásy ei surnud morfiini üledoosi tagajärjel, olles enne kannatanud põletushaavade käes nagu on filmis.

Ungari krahv suri pärast Teist maailmasõda 1951. aastal düsenteeria tagajärjel.

Ungari aadlike hulka kuulunud Almásy oli sõja perioodil natsi-Saksamaa agent, kes aitas teisi Saksa agente läbi Sahara kõrbe ning saboteeris liitlasi.

Saksa luure palkas Almásy juba enne Teist maailmasõda. Natsi-Saksamaa luure huviorbiidis oli Aafrika ja sinna saadetud luurajad pidid piirama seal brittide mõju.

Filmis «Inglise patsient» kujutati Laszlo de Almásyd seikleja ja naistevõrgutajana, kelle suureks kireks oli ta ühe sõbra naine.

Filmis oli Ungari krahvi rollis Ralph Fiennes ja tema kallima Katharine Cliftoni rollis Kristin Scott Thomas.

Film põhines Michael Ondaatje samanimelisel romaanil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles