Naised, hoidke end oomega-meeste eest!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oomega-mehel on kombeks reaalse maailma eest peitu pugeda.
Oomega-mehel on kombeks reaalse maailma eest peitu pugeda. Foto: Panther Media/Scanpix

Alfa-emaste ja beeta-isaste kõrval on hakanud kuju võtma ka täiesti uus liik - oomega-mehed. Kuid kes ta selline on, see oomega-mees?


Oomega-mees on meeste toiduahela kõige alumises otsas paiknev isend. See on mees, kes ei võta kunagi vastutust, kes keeldub suureks kasvamast ning põhimõtteliselt väldib osalemist reaalses elus, annab kokkuvõtliku kirjelduse Askmen.com toimetaja Emma-Kate Dobbin.

Andrew Moore on samal veebilehel välja toonud viis tunnusjoont, mis oomega-meest iseloomustavad. Ehk leidub sinugi tutvumisringkonnas selliseid tüüpe.

1. Tema koomiksite kogu on tema identiteet.

Oomega-meestel on sageli kombeks pühenduda millelegi, mis aitab neil reaalse elu eest peitu pugeda. Iga hobi võib harrastada äärmusteni.

Võib-olla on see tema koomiksite või muusikakogu. Võib-olla lõputu võitlus 15-aastase sugulasega, et talle arvutimängus pähe teha. Ehk on tal kombeks osta järjest üha uusi disainerteksaseid. Kõik need asjad on väga toredad, kuid mõõdukas koguses. Kui kogu aeg ja energia vaid sellele kulub, ei jää üle aega tegeleda asjadega, mis elus tõeliselt tähtsad on.

2. Ta ei mõtlegi üheksast viieni tööl käia.

Oomega-meest iseloomustab teatud kindlate sotsiaalsete normide eiramine. Esimeses järjekorras loobub ta tööleminekust ja arvete maksmisest. Ta põhjendab seda tüüpiliselt sellega, et ta on üks eriline hing - reaalse elu jaoks liiga puhas või liiga loominguline.

Tegelikult ta lihtsalt peidab end. Ta kardab, et ei suuda vastata ühiskonna esitatud nõudmistele. Oomega-mees võib veeta terve elu võlausaldajate eest kõrvale hiilides, selle asemel, et vastutada ja endale töö leida.

3. Ta on bändi viimane allesjäänud liige.

Üles kasvades on küllap iga mees mänginud mõttega olla kuulus näitleja, kirjanik või rokistaar. Täiskasvanuks saades saab enamik mehi ka aru, et neile sobivad paremini traditsioonilisemad ametid, või siis on nad tõepoolest raske tööga oma lapsepõlve unistuse ellu viinud.

Seevastu oomega-mees elab oma elu kusagil vahepeal hõljudes. Ta plaanib kirjutada bestsellerit, kuid puudu jääb nii tööeetikast kui kainest mõistusest. Ning samal ajal, kui kõik teised on oma eluga edasi läinud, jääb oomega-mees oma realiseerimata võimalusi täis unistustemaailma.

4. Ta käib ikka vanas ülikooliaegses kõrtsis.

Keegi ei püüagi väita, et ainukeseks edu mõõdupuuks on valge lattaed ja tuumikpere, kuid kui ülikoolikaaslane räägib maja ostmisest, samal ajal kui oomega-mees kulutab raha kontserdipiletitele, siis on ehk saabunud aeg elus tehtud valikud kriitilise pilguga üle vaadata.

Kui tema endisel tüdruksõbral on kaks kooliskäivat last, kuid tema ei suuda isegi tööd hoida, rääkimata suhtest - elumaanteelt igati kõrvale jäämine iseloomustab oomega-meest suurepäraselt.

5. Ta kannab sõbra pulmas «humoorikat» ülikonda.

Suutmatuse rõhutamine individuaalsusena on üks oomega-mehe iseloomulikke jooni. Ta võib ilmuda sõbra pulma oma onu vanaaegses smokingis, tahtes näida erilisena. Ta käitub, justkui ei huvitaks teda sotsiaalsed ootused, kuid me kõik teame, et püüdlik iroonia varjab sügaval sees istuvat ebakindlust.

Tegelikult kannab ta seda naeruväärset kostüümi seepärast, et ta ei tea, kuidas osta ülikonda või siis ei saa ta seda endale lubada.

Emma-Kate Dobbini arvates on selliseid oomega-mehe tüüpi isendeid alati eksisteerinud: need on neljakümnendates mehed, kes ei ole kunagi päris tööd teinud ega ise juuksuris käinud.

Kuigi kindlasti on ka oomega-mehi, keda kusagil armastatakse, siis valdav osa neist on seal, kus nad alati on olnud. Nad jagavad kellegagi üürikorterit, ajavad tarka juttu ning teesklevad, et on tööst ja perekonna loomisest «üle». Sest lihtsam on teeselda, kui tunnistada, et huvitatuid polegi.

Õnneks on maailmas ka veel terve hulk normaalseid mehi, kes elavad reaalses maailmas...

Mida sina arvad? Kas oomega-mehed on olemas? Oled sa mõnega neist kohtunud? Mis sellest sai?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles