Toidu pildistamine enne söömist aitab leida uusi sõpru

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Ütle mulle, mida sa sööd, ja ma ütlen, kes sa oled,» on öelnud prantsuse filosoof Jean Anthelme Brillat-Savarin
«Ütle mulle, mida sa sööd, ja ma ütlen, kes sa oled,» on öelnud prantsuse filosoof Jean Anthelme Brillat-Savarin Foto: Mihkel Maripuu

Fotograafilise toitumispäeviku pidamisest veebis on USAs saanud uus mood.


Internetikeskkonnas Flickr, kus inimesed teineteisega oma pilte jagavad, on toiduteemaliste piltide arv viimase kahe aastaga kümnekordistanud, kirjutab New York Timesi veebikülg. Psühholoogide arvates väljendab toitumispäeviku pidamine vajadust lähisuhete järele. Kaameratootjad on lisanud viimase kahe aasta jooksul oma toodetele spetsiaalse režiimi roogade pildistamiseks.

Ülikooli teenistuja Nora Shermani (28) arvates annab toidupiltide postitamine Facebooki, Twitterisse ja blogisse talle kogukonnaga kokkukuulumise tunnet. Paar aastat tagasi New Orleansist Suurde Õuna kolinud naine tutvus ka oma praeguse boyfriend'iga inimese kaudu, kes hakkas tema blogi toidupilte kommenteerima. «Inimesed, keda ma pole kunagi kohanud, hakkavad jälgima mu blogi ja õpivad tundma mind toidu kaudu, mida ma söön», on Sherman asjade käiguga rahul.

Paljud praegused toidupildistajad kinnitavad, et niipea, kui hakata regulaarselt oma «söögisedelit» internetti üles riputama, saab hulgaliselt tähelepanu ja uusi sõpru. See pole ka ime, leiab psühhiaater Kathryn Zerbe. «Alateadvuse tasandil võrdub toit armastusega, sest toit on meie sügavaim ja varaseim ühendus inimesega, kes meie eest hoolitseb,» selgitab ta.

Paljud uue hobi leidnud inimesed leiavad ka kasuliku olevat, et piltidelt hakkab kergesti silma taldrikul napiksjääv rohelisekogus ja samuti portsjonite endi pahatihti hiiglaslikud mõõtmed. Samas aga on juba tekkinud toidupildistamissõltlased, kes vajavad võõrutusravi.

Nagu tavaliselt, algavad maailma trendid just USAst, jõudes aegamööda ka Eestisse. Siiski,  samas suunas on aastaid tagasi kunstilisi katsetusi teinud kunstnik Jaan Toomik, kes eksponeeris näitusel klaaspurgis toitu pärast söömist, täpsemini öeldes seedimisprodukti. Maailma kontekstis tundub siiski, et tegu oli liiga varase pääsukesega, kes ei jõudnud kevadet ära oodata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles