Kontserdikorraldajate ootused täitusid

Kaarel Arb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavuse menutuuri - Jaan Tätte Maarja-Liis Ilusa, Liisi Koiksoni, Marko Matvere ja ansambel Udupasuna ühiskontserdi publik Tartu lauluväljakul.
Tänavuse menutuuri - Jaan Tätte Maarja-Liis Ilusa, Liisi Koiksoni, Marko Matvere ja ansambel Udupasuna ühiskontserdi publik Tartu lauluväljakul. Foto: ANDRES EHRENPREIS/PM/SCANPIX BALTICS

Suvelõpu lähenedes teevad kokkuvõtteid ka kontserttuuride ja festivalide korraldajad. Selle suve staarideks olid ilmselgelt Jaan Tätte ja Aarne Valmis, ülejäänud korraldajad nimetavad oma tuuride külastatavust ja kasumit ootuspäraseks.



Jaan Tätte ülimenuka kontserttuuri korraldanud Aarne Valmis nimetab lõppevat hooaega selginemisaastaks, mis eraldab tõsised tegijad ja kahtlasemad ning viletsamad üritajad.

Valmise sõnul pole headel artistidel publikut vähemaks jäänud, kohati pigem isegi vastupidi. Samas lisas Valmis, et mida aeg edasi, seda hoolikamalt inimesed valivad, kelle peale oma rahanatukest kulutada.

Ta nentis ka, et korraldaja võib pingutada ükskõik kui palju, aga kui esinejal endal sisu pole, ei tule publik kohale ka kõige suurejoonelisema reklaamikampaania peale. Valmise sõnul saab korraldaja ponnistada ainult niipalju, et artistile ja publikule kontserdiks ideaalsed tingimused luua.

Kuigi täpsed andmed on veel selgitamisel, hindas Valmis Jaan Tätte suvetuuri külastatavuseks 50 000 – 60 000 inimest, lisakontserdil Tallinna lauluväljakul oli sealjuures umbes 10 000 inimest.

Valmis hindas kordaläinuks ka oma teise suveprojekti, kontserttuuri «Disko pole oluline, punk on põhiline». Pungituuril oli tema sõnul publikut küll oluliselt vähem kui Tätte kontsertidel, kuid tuurile peale maksma korraldaja ei pidanud.

Ka suvetuuri Sunfest korraldaja Danel Pandre kinnitas, et kultuurist huvitatud inimesed pole kuskile kadunud, kuid nad valivad nüüd rohkem. Pandre sõnul oli publiku arvu osas erinevatel kontsertidel nii positiivseid kui negatiivseid üllatusi, üldtulemus kujunes aga ootuspäraseks. Külastajate arvu Pandre avalikustada ei soovinud, lisas aga, et tuuriga jõuti väikesesse kasumisse, ning kui ots otsaga kokku ei tuleks, siis ta üritusi ka ei korraldaks.

Sellesuvise üllatusena tõi Pandre välja tõiga, et ilusad ilmad võivad publikunumbritele mõjuda sama hävitavalt kui kehvad ilmad.

Vello Tellissaar Tartu Kontsertkorraldusest, kes viis sel suvel läbi filmi- ja teatrimuusikatuuri «Suveõhtu romantika» ning Riho Sibula ja Bonzo tuuri, tõi ebameeldiva üllatusena välja ka jalgpalliülekanded, mis mitmelt kontserdilt publikut röövisid. Tellissaar lisas, et midagi rõõmustavat suvelt ei oodatudki ning mõlemad tuurid möödusid ootuspäraselt.

Meie Mehe ja Bläck Rokiti tuuri korraldaja Emil Oja hindas ettevõtmise kordaläinuks ning lisas, et raske oli suvi korraldajatele, kes polnud oma üritust piisavalt läbi mõelnud ning pidid seetõttu poole tuuri pealt osast esinejatest loobuma.

Suuri üllatusi ei toonud suvi ka festivalikorraldajatele. Enamik festivalidest kogus publikut enam-vähem sama palju kui eelmistel aastatel. Varasemast mõnevõrra rohkem külastajaid oli väikestel niši­festivalidel.

Valik suvetuure 2010

Meie Mees ja Bläck Rokit
«Eesti mees on tantsulõvi»
•    Korraldaja Emil Oja, Meie Mees. Publikut keskmiselt, jõuti napilt kasumisse.
Mihkel Raud ja Hendrik Sal-Saller
«Disko pole oluline, punk on põhiline»
•    Korraldaja Aarne Valmis, Hitivabrik. Külastajaid palju, korraldaja sõnul teenis tuur väikese kasumi.

Karavan, Anne Adams, Henrik Normann, Erich Krieger «Elmari tantsuõhtu»
•    Korraldaja Funtime Production. Kontsertidel vähe publikut, poole tuuri pealt lõpetasid korraldajad majanduslikel põhjustel lepingud Anne Adamsi ja Karavaniga.
Tanel Padar & The Sun, Ott Lepland
«Sunfest»
•    Korraldaja Danel Pandre, The Sun. Osa kontserte publikuvaesed, kokkuvõttes jõuti kasumisse.
Koit Toome, Jana Kask, Niki «Suvehitt 2010»
•    Korraldaja Club Vision. Publikut vähe, Niki loobus esinemisest tuuri viimastel kontsertidel korraldaja majanduslike probleemide tõttu.
Jaan Tätte «Tuulevaiksel ööl»
•    Korraldaja Aarne Valmis, Hitivabrik. Kontserdid välja müüdud, mitmes esinemiskohas ei mahtunud kõik soovijad ära. Lisakontserti Tallinna lauluväljakul tuli kuulama üle 10 000 inimese.
Riho Sibul, Bonzo, Alari Piispea
«Lahked laulud»
Olav Ehala, Lauri Liiv, Tanja Mihhailova
«Suveõhtu romantika»
•    Korraldaja Tartu Kontsertkorraldus. Mitu kontserti vähese publikuga, jõuti napilt kasumisse.

Valik festivale 2010

Õllesummer
•    Ligi 70 000 külastajat, mis on eelmiste aastate tasemel. Viimasel päeval püstitati ka külastatavuse päevarekord. Teeniti kasumit.
Viljandi pärimusmuusika festival
•    Ligi 20 000 külastajat, mis jääb paari tuhandega kõigi aegade rekordile alla, kuid on viimaste aastate tasemel.
Viru Folk
•    12 000 külastajat, mida on pisut rohkem kui eelmisel aastal.
Airport Jam
•    Umbes 5000 külastajat, festival jäi eelmiste aastate tasemele ja teenis kasumit.

Tartu sõltumatu muusika festival Plink Plonk
•    Ligi 2500 külastajat, eelmiste aastate tasemel. Eelarveliselt jäädi nulli.
Maailmaküla
•    Umbes 2000 külastajat ehk kõvasti oodatust vähem. Enne festivali loobuti suurte kulude tõttu ühest peaesinejast, jäädi kahjumisse.
Ilusa muusika festival Schilling
•    Umbes 1500 külastajat, mis on kõigi aegade publikurekord.
Eesti hiphopi festival
•    Pisut üle 1000 külastaja, jäädi eelmiste aastate tasemele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles