USA taevas nähti uut komeeti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA taevas sai näha hiljuti avastatud komeeti C/2010 V1/ Ikeya-Murakami
USA taevas sai näha hiljuti avastatud komeeti C/2010 V1/ Ikeya-Murakami Foto: SCANPIX

Selle nädala esmaspäeval sai USAs Los Angelese taevas näha komeeti C/2010 V1/ Ikeya-Murakami.

Hiljuti avastatud sabatähte jälgiti maailmas ka mitmes teises paigas, edastab Ilta-Sanomat.

Selle komeedi avastasid Jaapani taevavaatlejad Kaoru Ikeya ja Shigeki Murakami teineteisest sõltumatult 2. ja 3. novembril.

See komeedileid oli Ikeya jaoks seitsmes ja Murakami jaoks teine.

Komeet on Päikesesüsteemi äärealadelt pärinev taevakeha, mis koosneb peamiselt jääst, tahkest süsinikdioksiidist ja mitmesugustest anorgaanilistest ja orgaanilistest ainetest.

Komeetidel on tuum, pea ja saba. Tahket tuuma ümbritseb komeedi pea, millest tekib Päikese toimel komeedi saba. Komeetidel on sageli kaks või rohkem saba.

Päikesest eemale suunatud ioonsaba koosneb laetud osakestest, mida päikesetuul komeedist eemale puhub.

Komeedi tolmusaba koosneb rasketest, päikesetuule poolt vähe mõjutatavatest osakestest. Seetõttu järgib tolmusaba komeedi orbiiti.

Nõrkadel komeetidel saba harilikult puudub, heledatel on tugev ioonsaba ja väga heledatel on nähtavad mõlemat tüüpi saba.

Komeetide saba on tavaliselt ühe kuni kümne miljoni kilomeetri pikkune, kuid teada on ka komeete, mille saba on üle 200 miljoni kilomeetri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles