Hiinlased, kelle esivanemad võisid olla roomlased

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heleda naha ja europiidsete näojoontega hiinlane
Heleda naha ja europiidsete näojoontega hiinlane Foto: s1.zetaboards.com

Teadlaste arvates pärinevad Loode-Hiinas Gobi kõrbe ääres elavad inimesed Rooma sõduritest.

Kaks kolmandikku nende DNAst on sarnane europiidide DNAga, kirjutab The Telegraph.

See avastus on kooskõlas legendiga Hiinasse jõudnud Vana-Rooma leegionist, mis väidetavalt esimesel sajandil eKr. kaotas lahingu ning põgenes.

Paljudel sealsetele elanikel on sinist või rohelist värvi silmad, pikad peened ninad ja isegi heledad juuksed. Kõik need omadused vihjavad, et neis leidub europiidseid jooni.

Arheoloogid plaanivad kunagise Siiditee äärsest paigast otsida kindlustuste ja muude Rooma armeega seotud ehitist jäänuseid.

«Loodame tõestada, et tegemist ei ole vaid legendiga ning leida tõendusmaterjali Vana-Hiina ja Vana-Rooma suhete kohta,» lausus Lanzhou ülikooli itaalia kultuuriinstituudi juht Yuan Honggeng.

Arvatakse, et legendile ainest andnud leegion osales 53. aastal eKr. Rooma kindrali Marcus Crassuse ja partialaste vahel tänapäeva Iraani alal peetud lahingus. Tegemist oli kokkupõrkega, mille abil Rooma impeerium laieneda püüdis.

Tuhanded roomlased hukkusid ning Crassusel võeti pea maha. Väidetavalt sai osa leegionääre põgenema, suundudes itta.

Oletatakse, et need roomlased osalesid hunnide ja hiinlaste vahel peetud sõjas 36. aastal eKr.

Hiina kroonikates on kirjeldusi, millest saab järeldada, et tegemist oli roomlastega. Hiljem asusid Rooma sõdurid elama Lääne-Hiina steppidesse.

Esimesena käis selle teooria 1950. aastatel välja Oxfordi ülikooli ajaloolane Homer Dubs.

Rooma impeerium oli teisel sajandil pKr. oma eksisteerimise ajal suurim, samal ajal aga hakkas Hiina Hani impeerium kokku kuivama.

Enamik ajaloolastest on veendunud, et kahe impeeriumi vahel oli vaid kaudseid kontakte ning seda vaid tänu Siiditeele, kus liikusid eksootilised kaubad nagu siid, maitseained ja klaasnõud.

Osa eksperte on arvamusel, et heleda naha ja siniste silmadega hiinlaste esivanemateks ei ole mitte roomlased, vaid hunnid. Hunnid käisid Kesk-Aasias röövretkedel ja ka nende hulgas oli heledanahalisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles