Lõuna-Koreast leiti Triceratopsi esivanem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koreaceratops hwaseongensis
Koreaceratops hwaseongensis Foto: palaeocritti.com

Lõuna-Korea, USA ja Jaapani paleontoloogid teatasid uue hiidsisalikuliigi leidmisest.

Leid tehti Lõuna-Koreas ning tegemist on Triceratops´i esivanemaga, kirjutab foxnews.com.

Uus liik sai teaduslikuks nimeks Koreaceratops hwaseongensis.

Luud avastati 2008. aastal Tando kaljudest. Nüüd paljastati, et tegemist on uue liigiga.

Koreaceratops hwaseongensis oli 1,5 – 1,8 meetrit pikk ning kaalus 27 – 45 kilogrammi.

Teadlaste sõnul on Lõuna-Koreast leitud isend märgatavalt väiksem kui ta ajalises mõistes noorem ja suurem, Põhja-Ameerikas elanud sugulane Triceratops.

Koreaceratops`il oli linnunoka sarnane nokk, mis teadlaste sõnul tähendas seda, et ta oli põhiliselt taimetoitlane. Ta tagumistel jäsemetel olid võimsad küünised.  Esijäsemed olid lühemad. Oma tugevate tagajäsemete tõttu võis ta üsna kiiresti liikuda.

Koreaceratops ´il oli kummaline levikukujuline saba, mille sees olid närvilõpmed. See saba võis olla tüüri eest kui ta näiteks vees saaki jahtis.

USA Clevelandi loodusmuuseumi kuraatori Michael Ryani sõnul on tegemist esimese Lõuna-Korea alalt leitud hiidsisalikuga.

«Tegemist on haruldase leiuga. Sellest piirkonnast tavaliselt hiidsisalike jäänuseid ei leia. Sealt on varem avastatud vaid nende loomade jälgi ja munade jäänuseid. See isend on tähtis veel selle poolest, et ta täidab 20 miljoni aastase tühimiku Aasia aladel elanud hiidsisalike ja nende esmase ilmumise Põhja-Ameerikas vahel,» selgitas Ryan.

Koreaceratops hwaseongensis elas umbes 103 miljonit aastat tagasi varase kriidiajastu hilises etapis.

Leid sisaldas uue liigi esindaja selgroolülisid, puusaluud, tagumiste jäsemete osi ja peaaegu täiuslikku kogust sabaluid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles