Nii elus kui kirjanduses on Kenderit enim mõjutanud naised

Anu Saagim
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaur Kender
Kaur Kender Foto: Teet Malsroos/­Õhtuleht

Elu24 lugejate küsimustele vastas hiljuti romaaniga «Comeback» maha saanud kirjanik ja kolumnist Kaur Kender.


Olen lugenud kõiki su raamatuid. need on nii tõetruud, sest sellised rajud kogemused saavad tulla ainult ja ainult sinu isiklikust elust - on see nii?

Mitte ainult isiklikust elust. Sõbrad, tuttavad ja kuulujutud ja mudiugi kõige olulisem: fantaasia, kujutlusvõime, et see seostatud kangaks siduda.


Mida see BOP siis täpsemalt tähendab?

Pole aimugi!
 

Kaur, kuule ütle üks hea firma nimi. Mul oleks uuele firmale nime vaja. Sina oskad neid tähti nii stiilselt seada. Tänud Sulle ja palju uut inspiratsiooni!

Üks mu hea sõber ja edukas pankur ütleb, et ta ei anna iial laenu firmadele, millel on ajaloost pärit nimed: näiteks Platon OÜ või Athena OÜ või Kalevala OY – need kipuvad alati halvasti lõpetama. Muud nõu mul eriti anda ei ole. Ehk tulevikust midagi? OÜ Reedene Rock?
 

Kuidas sa oma kalleid autosid üleval pead ja kelle omad need üldse on? Kuidas kirjanikuhärra saab sõita ringi Viperiga või Ferrariga või mõne muu sellise autoga? Ühesõnaga kust kust cash tuleb?

Cash tuleb tööga. Kirjanik olin ma viimati üheksa aastat tagasi. Vahepeal tegin tööd. Soovitan kõigile!
 
P.S. Üldiselt olen ma su raamatute fänn ja alati on hea sind ka jutusaates rääkimas kuulata. Eelmine küss oli esitatud huvi pärast, mitte pahatahtlikkusest.

Suur tänu! P.S. Ma usun, et peale kadund Jaan Krossi ja Andrus Kivirähu end Eestis keegi päris kirjutamisega ainult ära ei elata. Ja äkki ongi see hea. Saavad kirjanikud ainest ka muust, kui arvutiekraanist.


Hr. Kender, kas kunagised jutud, et sööte praest vaid liha ära ja teete paar pakki punast Marlborot päevas, vastavad tõele ja kuidas momendil lood?

Suitsetamise jätsin maha aastaid tagasi tänu nicoretile. Tänaseks olen vabanenud ka nicoretist. Soovitan kõigile. Suitsetama hakkasin, kui see oli popp ja lahe. Praeguseks tundub see ikka väga nõme ja iganenud.

Ja ma isegi ei hakka rääkima tervisest. Aga söömisest: jah, ma eelistan liha.  Heas praes polegi muud, kui liha eriti. Proovige Goodwin Steakohuse’i Tartu mnt. ja Gonsiori nurgal.

 

Kas sa oled kellelegi tõsiselt piki- piki- tattipidi pannud?

Igasugu naginaid on ette tulnud, erti nooruses. Aga tõsiselt? Ei usu. Ise olen ma, arvan, ikka tõsisemalt saanud.
 

Mind huvitab pigem see, et miks sa ülbe oled? Kas sellest tekib mingi nauding?

Mind ka huvitab, miks mind ülbeks peetakse. Eks see oli kunagine algaja ebaenesekindla kirjaniku poos.
 

Mis sa ise arvad, mitu aastat sinu maks veel joomisele vastu peab?

Hahaaaaa :) Annaks Jummal pikka iga! Aga ma joon oluliselt vähem, kui nooruses ja “oluliselt vähem, kui tahaks” tsiteerides Karl Pajupuud “Comebackist”

Raamat väga hea, tänud! Pani natuke üldiselt mõtlema, kas raamatutes, filmides ja muusikas raputab inimest emotsioonidele vaid väga "jõhker" ülesraputus?

Viimase kuu aja jooksul tarbitud "kultuursed" kogemused (nt "Polli päevikud", Sofi Oksaneni ja teie raamat) näitavad, et peab olema korralik annus verd, vägivalda, roosiks löödud pudeleid ja välja lastud soolikaid, et inimestel tekiks emotsioone või vähemalt kerkiks üks kulm. Kas miski muu ka mõjub?

Suur tänu! Aga ikka mõjub muu ka: viimase nädala veetsin Leonard Coheni laule kuulates ja vägagi mõjus. Ja P.S. "Comebackis" olid nii väiksed pudelid, et neid sai lüüa ainult sinililleks.
 

Sain just "Comebacki" läbi. Meeldis. Mis inspireeris Teid kirjutama just sellise sisuga teost? Või tuli lihtsalt mõte lajatada lugejatele nii, et nad neelavad raamatu mõne päevaga ja siis näevad nädalate viisi õudukaid ehtsast Kolumbia lipsust?

Aitäh! Aga hirmus keeruline küsimus! Mind inspireeris paar inimest, kellele iga õhtul tahtsin saata lõigu, mida nad ei oskaks ette näha, mis oleks uus pööre või muutus.

Aga sisu... Mind inspireeris see, kuidas Economist vabandas ühe vene suurärimehe ees, et süüdistas teda Putiniga äritegemises. Ma polnud varem näinud, kuidas Economist nii suurelt vabandaks.

Ja mind väga huvitas see, kuidas Eestis meedia/äri/võim/poliitika seotud on. Ja parim viis seda uurida tundus olevat tuua siia tegelane, kes pole siin 15 aastat  olnud.
 

Miks sa sellise Vene ambaali välimusega oled?! Kas Sa arvad, et see on kuidagi võluv?

Ma arvan, et sa ei ole vene ambaale näinud! Ma olen nagu mängukaru päris ambaalide kõrval.

Millised on lemmikteosed, -autorid?

BE Ellis, Fante, Bukowski, nimekiri tuleks hirmus pikk. Viimati lugesin Maarja  Kangro “Ahvid ja solidaarsus” ja olin põrmus. Uskumatult kõva Eesti naine, jumaldan selliseid. Vapustav raamat!
 

Tervist, mul selline hästi lihtne küsimus - kui palju suitsu läks kirjutamise perioodil ööpäevas? Võimalik, et see on üks mõnus linnalegend, nagu ikka - aga 3-4 pakki punast Marlborot ööpäevas oli kunagi Su argipäev? See peaks panema suitsetamise taluvuse piiri veidi proovile pikemal samas mahus tarbimise perioodil. Kõike paremat!

Mu rekord oli ühel päeval ära tõmmata umbes kümme pakki, eks ma osad pakkusin ka teistele ja osad kustutasin poole pealt. Aga siis ma olin noor ja loll. Nüüd olen ainult loll :) ja enam ei suitseta.
 

Milleks selline eriliselt rõhutatud vene blatnoi välimus?

Ma vastupidi arvan, et olen selline päris keskmine Eesti tümikas.
 

Oled vägivaldne?

On tulnud ette. Ei tunne uhkust. Olen ka saanud õnneks pikki nina. Mulle meeldivad tugevama sisemise rahu ja eneskindlusega inimesed. Aga see õnneks tuleb vanusega, ma loodan.

Õhtulehest lugenud, et tegeled hobikorras klassikalise tõstmisega. Kui palju on isiklik rekord rebimises, tõukamises ja kükis?

Ma ei ole julgenud üldse isiklikke rekordeid proovida. Tehnnika on nii ebastabiilne. Tõstmine on nii keeruline ala, et läheb aastaid enne, kui minusugune vanainimene mingite mõistlike raskusteni jõuab.

Aga rebimistrennis teen praegu umbes 5x3 80 kg, tõukamises seeriaid 90 kg aga üksikkordusi ka 110 kg. Kükke olen teinud 180 kg. Aga siis tuli põlvevigastus.

Praegu pole üle 150 kg roninud. Ei taha viga teha. Aga pööraselt põnev ala, imetlusväärset keskendumist ja eneskindlust nõuab. Täiesti häbiväärne, et sellest alast nii vähe räägitakse.
 

Millal Karl Pajupuust saab ükskord inimene?

Ta on ju kirjanduslik karakter, teisalt, mine tea... Äkki tuleb ükspäev vastu.
 

Kumb on parem, kas äriajamine või kirjutamine?

Mõlemad on head ja mõlemad on vajalikud.
 

Mingi rassist või homofoob oled?

Ma ei oska nii kummalise küsimise peale midagi kosta.
 

Härra Kaur, kui Teid pubis üks- või teinekord kohtab ja tekib soov välja teha (mitte lauda istuda ja familiaarset pläma ajada), siis mida eelistate? Kohvi, õlut, veini?

Aitäh! Kõik toredad joogid! Aga äkki siis juba veini, kui niimoodi lahkelt pakutakse?

Tere, kas filmi lainel olete mõtteid mõlgutanud? Sest selgelt teie lugudes ainest ja jõudu jätkub. Jõudu jaksu tegemistes ning valgeid jõule!

Mõelnud olen. Aga see ei sõltu minust.
 

 Kas peate ennast ilusaks meheks?

Ei pea!
 

Milline on su kirjutamisstiil -- kas paned esimese mustandi nagu torust tuleb ja hiljem parandad või viimistled iga lauset? Kas teed üldse palju mustandeid või tuleb esimese korraga enam-vähem vajalik tulemus välja?

Väga raske on kirjutama hakata. Leida hääl ja jutustaja. Selleks võib minna kuid, või aastaid. Aga kui see on käes, siis edasi on tõesti tulistamine. Ma teen üldiselt peatükkide kaupa. Ja siis muudan pisiasju ainult.
 

Kas Houellebecq või Bukowski?

Alati Bukowski
 

Kes on olnud Sinu kõige suuremad eeskujud/ sind mõjutanud isikud nii elus kui kirjanduses?

Oi, neid on palju... Puškin, 2pac, M.Lotman, R. Lõhmus, BEEllis, L.Cohen, A.Dumas... Ja ma ei hakka üldse veel rääkima naistest, kes on mõjutand veel vast kõige enam.

Kas oled kunagi nutnud täiskasvanuna?

Oh, Yes, baby...
 

Nõustud sellega, et iga järgnev põlvkond on progressiivsem või oled pessimistlikumal poolel?

Ma usun, et on mingi lootus, et on mingi progress... Aga täpsemalt vastata ei oska
 

Esimene mälestus rahast?

Jäätis maksis 27 kopikat, Eskimo? :)
 

Kaunim koht Tallinnas?

Roosikrantsi tänav. Kui seal veel ka autod ära keelata ja ärid käima läheksid.
 

Kas pead end sallivaks või vihkad musti, homosid, juute vms?

Ma ei vihka kedagi. Ja sallin enamust. Peale rassistide, homofoobide ja marurahvuslaste.
 

Mis sind motiveerib kirjutama (peale raha)?

Kirjutamise eest ertit raha ei saa. Kirjutama motiveerib soov inimeste meelt lahutada. St ma tahan et neil oleks põnev ja kurb ja lõbus ja kõik seal vahepeal.
 

Kas oled kõvem kirjanik ja napsuvend kui Bukowski?

On suur au olla samas lauses Bukowskiga, aga tema oli poeet ja kirjanik, mina meelelahutaja.
 

Mida Edgarile praeguses jamas soovitaksid?

Et süda vastu peaks.
 

Mida Bukowski oleks Edgarile soovitanud?

:)) ei kujuta ette
 

Sinu uusaastasoov Eesti rahvale…

Et rohkem nalja saaks, rohkem raha oleks kõigil ja et talv oleks lühike ja suvi pikk.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles