«Avatar» lõi mullu 192 000 vaatajaga publikurekordi

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
James Cameroni ulmefilm «Avatar», mille peaosades astuvad üles Sam Worthington ja Zoe Zaldana, tähistab kolmemõõtmeliste filmide võidukäigu algust.
James Cameroni ulmefilm «Avatar», mille peaosades astuvad üles Sam Worthington ja Zoe Zaldana, tähistab kolmemõõtmeliste filmide võidukäigu algust. Foto: AP/Scanpix

«Rahvas armastab animatsiooni ja fantaasiat,» selgitas Timo Diener, Eesti suurima kinoketi Forum Cinemas levijuht filmi «Avatar» edu. Film, mida mullu vaatas Eestis 192 307 inimest, troonib suurte kinode edetabelites iseseisvusaja vaada­tuima linateosena.


«Avatarile» järgnevad «Shrek nüüd ja igavesti», «Alice Imedemaal» jt Hollywoodi filmid. Menukaim Eesti film oli mullu «Punane elavhõbe», mis aga jõudis esikümnesse vaid Cinamoni edetabelis.
19
Dieneri sõnul tulevad inimesed raskel ajal kinno lohutust otsima. «Edetabelis  näeme eskapismi: meie esikümnes on neli animatsiooni, kuus 3D-filmi – see on puhas meelelahutus,» selgitas Diener.

Ehkki «Avatar», mis maailmas tõi sisse üle 207 miljoni euro ja võitis kolm Oscari auhinda, tuli ekraanile juba 2009. aastal, oli see mullu siiski enim vaadatud film Eesti kinodes. Eelmine rekord kuulus 2009. aastal linastunud animatsioonile «Jääaeg 3» mis kogus 186 521 vaatajat.

Külastajate arvu üle ei nurisenud ükski küsitletud kinokett. Forum Cinemas raporteeris külastuste arvuks üle 1 286 000, Solaris oli rahul 400 000 ja Cinamon 300 000 vaatajaga.

Oma osa selles on kobarkinode konkurentsil, mis piletihinnad 100 krooni piiridest peaaegu poole võrra, 60–65 kroonini alla tõi. Ühegi suurema kino esindaja ei arvanud, et eurole üleminek senises hinnapoliitikas olulisi muutusi kaasa toob, piletihinnad püsivad sel aastal nelja-viie euro piires.

Möödunud aasta tähistas 3D-vormingu läbilööki Tallinna kinodes. «Oli produktiivne 3D-aasta,» ütles Solarise kino turundusjuht Tanel Tatter. «Filmitootjad alles harjuvad, kuidas 3D-tehnoloogiat maksimaal­selt kasutada. «Avatar» seadis lati äärmiselt kõrgele. Kino liikumine 3D ja digitaliseerumise suunas on pöördumatu ning parimad elamused kindlasti alles ees. Vaatajatele 3D meeldib.»

Diener avaldas konservatiivsema seisukoha: «Lõviosa filmidest tehakse tavavormingus ja pole mõtet karta, et 3D klassikalise 35 mm filmilindi välja suretab. Küllap oleks stuudio väga tahtnud, et Christopher Nolan oleks oma «Alguse» kolmemõõtmelisena teinud, aga tema otsustas klassika kasuks.»

Kinos käiakse hoolimata sellest, et kodukino ja internet filmid kodudesse toovad. Maret Kaur Cinamonist ja Timo Diener tõdesid, et piraatluse kohta pole tegelikult statistikat: kinokülastuste hulk on viimastel aastatel jäänud kas samaks või tõusnud.

Tanel Tatter aga tunnistab, et filmipiraatlus mõjutab kinode külastatavust: «See annab tunda – kurb, et inimesed on vabatahtlikult nõus kvaliteedis allahindlusi tegema.»
Dieneri sõnul võib piraatlus kahjustada küll filmitootjaid, kuid kino on endiselt armastatud vaba aja veetmise koht.

Aasta vaadatumad filmid Eesti suuremates kinodes

• Forum Cinemas
1. «Avatar»
2. «Shrek nüüd ja igavesti»  
3. «Alice Imedemaal»
4. «Mina, supervaras»
5. «Algus»
6. «Söö, palveta, armasta»
6. «Harry Potter ja Surmavägised. 1. osa»
7. «Kuidas taltsutada lohet»
8. «Lelulugu III»
9. «Seks ja linn II»
10. –

• Solaris
1. «Avatar»
2. «Shrek nüüd ja igavesti»  
3. «Alice Imedemaal»
4. «Söö, palveta, armasta»
5. «Mina, supervaras»
6. «Keelatud tants 3D»
7. «Algus»
8. «Ookeanimaailm 3D»
9. «Seks ja linn II»
10. «Harry Potter ja Surmavägised. 1. osa»

• Cinamon
1. «Algus»
2. «Videviku saaga: Päikese­varjutus»
3. «Söö, palveta, armasta»
4. «Seks ja linn II»
5. «Shrek nüüd ja igavesti»
6. «Harry Potter ja Surmavägised. 1. osa»
7. «Mina, supervaras»
8. «Punane elavhõbe»
9. «Suletud saar»
10. –

• Artis
1. «Coco Chanel & Igor Stravinski»
2. «Coco enne Chaneli»
3. «Üksik mees»
4. «Lohetätoveeringuga tüdruk»
5. «Tüdruk, kes mängis tulega»
6. «Chéri»
7. «Purustatud õhuloss»
8. «Paksud»
9. «Pettson, Findus ja mälukaotus»
10.«Muumitroll ja punane komeet»

• Sõprus
1. «Neli lõvi»
2. «Daddy Longlegs»
3. «Kaotatud kaup ehk Jaht jõuluvanadele»
4. «Paha Pere»
5. «Valss Bashiriga»
6. «I’m Still Here»
7. «Runaways»
8. «Hr Nobody»
9. «Paljad luud»
10. –

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles