Rooma impeeriumi tõusu ja languse taga on kliimamuutus?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rooma impeerium keiser Traianuse valitsemisajal 117 pKr
Rooma impeerium keiser Traianuse valitsemisajal 117 pKr Foto: Wikipedia.org

Šveitsi kliimauurimise instituudi teadlaste sõnul on Rooma impeeriumi tõus ja langus seotud kliimamuutusega.

Teadlased uurisid klimaatiliste tingimuste muutuste kindlakstegemiseks puuringe. Uuring näitas, et neid saab seostada ajaloost tuntud looduskatastroofidega, kirjutab Daily Mail.

Soe ja mõnevõrra niiske kliima aitas kaas Rooma impeeriumi tõusule. Selle impeeriumi häving on aga seotud jaheda ja põua kaasa toonud klimaatiliste muutustega.

«Kui vaadata 2500 aasta pikkust ajalooperioodi, siis on selgelt näha, kuidas kliima on ajalugu mõjutanud ja muutnud,» selgitas uurija Ulf Buntgen.

Teadlased tegid Euroopa 2500 aasta pikkuse ajajärgu suvedest rekonstruktsiooni, kasutades selleks 9000 puujäänusest saadud informatsiooni.

Puujäänused pärinesid Saksamaalt, Prantsusmaalt, Itaaliast ja Austriast.

Hea kliimaga aegadel, kui vett ja toitaineid oli piisaavalt, tekkisid puudel korrapärased ja laiad kasvuringid. Viletsamatel aegadel olid ringid ebakorrapärased ja kitsad.

Arheoloogid, klimatoloogid, geograafid ja ajaloolased panid pildi kokku, millised olid kunagised ühiskonnad ja elatustase.

«Uuring näitas, et nii Rooma riigi kui ka keskaja õitsengu perioodidel olid soojad ja niisked suved. Kuid kliima muutus 250 – 600 pKr, tuues kaasa Lääne-Rooma riigi kokkuvarisemise ning suure rahvasteliikumise,» selgitasid uurijad.

Kolmandal sajandil kliima halvenes. Lääne-Rooma riiki hakkasid tungima barbarid, riigis tekkis nii poliitiline kui majanduslik kriis.

Kliimamuutus aitas kaasa haigusi edasi kandvate näriliste paljunemisele.

«Ka meie nüüdisaegne ühiskond ei ole kliimamuutuse eest kaitstud, selle tõttu tuleb läbi vaadata kõik võimalikud meid ohustavad stsenaariumid,» lisas Buntgen.

 Ta lisas, et vanadelt tsivilisatsioonidelt on selliste juhtumite kohta palju õppida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles