Tuulefarmid võivad võtta kuulsalt kloostrilt maailmapärandi staatuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mont Saint-Micheli klooster
Mont Saint-Micheli klooster Foto: SCANPIX

Prantsusmaa plaan rajada Atlandi ookeani äärde tuulefarmid, võivad kaasa tuua selle, et kuulus Mont Saint-Micheli klooster kustutatakse UNESCO maailmapärandi nimekirjast.

UNESCO nõudis Prantsusmaalt detailset informatsiooni Normandiasse rajatavate tuulefarmide kohta, kirjutab The Telegraph.

Kriitikute sõnul varjavad tuulegeneraatorid vaate saarel asuvale kaheksandast sajandist pärit  Mont Saint-Michelile.

Mont Saint-Micheli kloostris elab 43 munka, kuid aastas külastab seda paika kolm miljonit inimest. See klooster on Prantsusmaa üks populaarsemaid vaatamisväärsusi.

Keskkonnakaitsjate sõnul tekitavad valgustatud tuuleturbiinid olukorra, kus palverännakupaiga tuntud klooster on pidevalt valgustatud nagu jõulupuu.

Projekti kohaselt tahetakse püsti panna 31 tuuleturbiini, mis moodustavad kolm tuulefarmi.

UNESCO teatas, et tuulefarmid võivad vaatamisväärsuse rikkuda.

Selle nädala esmaspäeval edastas Prantsusmaa UNESCOle tuulefarmi kohta käiva informatsiooni. UNESCO langetab Mont Saint-Micheli saatuse kohta otsuse juunis. See klooster on maailmapärandi nimekirjas olnud alates 1997. aastast.

UNESCO esindaja sõnul on maailmapärandi nimekirjast kustutamine varem aset leidnud vaid kahel korral – 2007.aastal kaotas oma staatuse Omaanis asuv araabia orüksite kaitseala ja 2009. aastal Elbe  jõe org Dresdeni lähistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles