Jaapanlased asuvad megasuure võrguga kosmost koristama

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapanlased asuvad megasuure võrguga kosmost koristama
Jaapanlased asuvad megasuure võrguga kosmost koristama Foto: SCANPIX

Jaapani kosmoseagentuur JAXA ja selle riigi üks tuntumaid kalavõrkude tootjaid Nitto Seimo Co. teevad koostööd, et Maa orbiidil tiirlev kosmoseprügi kokku koguda.

Viimasel ajal on kasvanud oht, et orbiidil olevad umbes 370 000 inimtekkelist jäänust võivad kontrollimatu ahelreaktsiooni tekitada, mille tagajärjel lähevad rivist välja satelliidid ja võivad kannatada saada kosmosesüstikud, kirjutab The Telegraph.

Jaapanlased plaanivad kalavõrkudetootja abil luua mitu kilomeetrit pika metallvõrgu, mille abil loodetakse kosmiline prügi kokku koguda. See võrk viiakse satelliidi abil üles.

Võrk laaditakse elektriga ja tekitatakse gravitatsioonile mitte alluv magnetväli. Koristusmissioon peaks kestma mitu nädalat.

Asjatundjate sõnul vajab kosmoseprügi koristamist, kuna oht on kasvanud ja kui seda ei tehta, võibki õnnetus aset leida.

Ükskõik, milline kõrvalekalle mõjub kosmose tipptehnoloogiale hävitavalt. Satelliitide teekond on ülima täpsusega välja arvutatud, kuid kui prügi satelliidi teekonda mõjutab, võib see järgmise satelliidiga kokku põrgata ning käivitub ahelreaktsioon.  

Kuigi suur osa kosmoseprügist on väike, on ka seda, mis on väga suuremõõduline. Näiteks maha kantud satelliidid ja süstikute saaterakettide jäänused.

Nitto Seito Co. sai kuulsaks 1925. aastal, kui leiutas maailma esimese masina, mille abil hakati tootma tugevaid sõlmedeta kalavõrke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles