Hiidrotifossiilide otsing viis 12 000 aasta vanuste petroglüüfideni

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiidrotifossiilide otsing viis 12 000 aasta vanuste petroglüüfideni
Hiidrotifossiilide otsing viis 12 000 aasta vanuste petroglüüfideni Foto: antiquity.ac.uk

Indoneesias Ida-Timoril hiidrottide fossiile otsinud Austraalia teadlased avastasid iidsed kaljujoonised ehk petroglüüfid.

Lene Hara koopas väljakaevamisi teinud ekspertide sõnul paljastus sealt 12 000 aasta tagune kaljukunst, kirjutab news.com.au.

Tegemist on inimnägusid kujutavate petroglüüfidega.

«Vaatasin üles oma kollegi poole, kes oli ühel kaljunukil ja märkasin, et mu kaitsekiivri tuli valgustab kivisse tehtud jooniseid. Valgustasin siis seda ala laiemalt ja seal oli kujutatud mitmeid nägusid,» meenutas teadlane Ken Aplin.

Inimnägude seas oli ka üks, millel oli kujutatud Päikest meenutav peaehe.

Uurijate sõnul ei ole Ida-Timorilt  varem selliseid kaljujooniseid leitud. Need on seni ainsad  sealsed pleistotseenist pärit kaljujoonised.

«Kohalikud maaomanikud, kelle maal me töötasime, olid samuti leiust üllatunud. Nad lisasid, et näod andsid endast märku nüüd, kuna koopavaimud on meie tehtava tööga rahul,» lausus Aplin.

Austraalia teadlaste sõnul võib Lene Hara koobas peita endas ka väljasurnud suurte hiigelrottide jäänuseid. Oletatakse, et need rotid olid väikeset koerte suurused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles