VNV Nation: laulame inimestele, kes tunnevad, et on ärkvel

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laupäeval esineb Tallinnas Tapperis VNV Nation.
Laupäeval esineb Tallinnas Tapperis VNV Nation. Foto: VNVnation.com

Sel laupäeval esineb Tallinnas klubis Tapper esmakordselt Eestis VNV Nation, soojendavad kodumaine stiiliassortii Forgotten Sunrise ning lõunanaabrite sündipopi orkester StandART.

VNV Nation, mille moodustavad Ronan Harris ja Mark Jackson, on vaieldamatult maailma dark-electro/synthpop'i tippu kuuluv bänd, mille isikupärasemaid jooni on oskus kokku segada toimiv mikstuur synthpop'ist, industrial'ist, pop-muusikast, indie-lembelisest rockist ja sümfoonilisest muusikast. Portaali Rada7.ee küsimustele vastas VNV Nationi liige Ronan Harris.

Lugedes YouTube kommentaare või foorumeid, on näha, et inimesed on teie esinemistest väga liigutatud. Tulenevalt sellest, et teil on palju öelda ning sinu emotsionaalse lüürika esitusviis puudutab neid. Kas see on nii mõeldud või see lihtsalt kujuneb nii? Olete kunagi mõelnud nö rõõmsa muusika loomisele?

See on klassikaline viga, seostada «emotsionaalset» millegi negatiivse või «kurvaga». Me oleme inimesed. Me tunneme ning suure osa ajast mõtleme «miks?» ning soovi korral saame sellest õppida. Kui me seda ei teeks, oleksime robotid. On olemas positiivseid ja negatiivseid emotsioone, kuid meie keskendume positiivsetele ning motiveerivatele tunnetele.

Me ei laula küll kutsikatest, päikselistest päevadest või lilleaasal jalutamisest, vaid inimlikest kogemustest inimestele, kes tunnevad, et on ärkvel, samas kui teised on unes. Kirjutame takistuste ja väikluse ületamisest, paremaks inimeseks saamisest, tugev olemisest ning sellest, et maailm ei ole igav kahedimensiooniline reaalsus. Kuna see ei ole.

Paljudel inimestel alternatiivses skenes on elus raskusi ning nad mõtlevad väga paljudele asjadele. Nad võiksid küll otsida bände, mis rõhutavad «kõik on sitt ja maailm saab otsa» mentaliteeti, kuid meie pole see bänd. Sõnad, mida kõige tihemini peale oma esinemist inimestelt kuuleme, on «energiline», «eufooriline» ja «tugev». Minu meelest on see hea asi.

Kas oled kursis mõne alternatiivse elektroonilise bändiga Baltikumist?

Kahjuks ma alati ei uuri, kust mingi bänd pärit on. Ma kuulan nii palju muusikat, et alati ei ole aega otsida infot inimeste kohta, kes seda teevad. Ma ei tea, kas mõni neist bändidest on näiteks Eestist või mitte. Loodan, et mõned on. Oleks kena teada saada, kui me esinema tuleme.

Kas tead midagi meie riigist? Oled sa varem Eestis käinud?

Ma pole varem Eestis käinud ning olen seetõttu väga elevil. Me kõik oleme. See on pika ja põneva ajalooga riik ning ma olen Euroopa ajaloost väga huvitatud. Mu lemmik kogemus on igas riigis istuda kohvikus ja vaadata mööduvaid inimesi. Näha nende nägusid, kuidas nad räägivad, saada aimu inimestest ning nende käitumisviisist. Veel parem, kui ma saan inimestega rääkida.

VNV Nation on hea näide sellest, et 2 meest ja ekraan on piisav, et anda suurepärane kontsert. Kõik taandub muusikale ja teie ning publiku vahelisele sünergiale. Kas olete kunagi samas kaalunud liikmete arvu suurendamist või tulevärgi lavale kaasamist? Mida arvate bändidest nagu Rammstein, kus show on esikohal?

Tegelikult 2005. aastast on meid laval 4, kuna LED ekraan sai tugevaks multimeedia-show osaks, vähemalt Mandri-Euroopas ja Ühendriikides. Me ei saa seda Eestisse transportida, millest on kahju, kuna see viib lavashow teisele tasemele. Arvan, et VNV puhul on tähtsaim bändi ja publiku vaheline side, sealt tuleb kõik energia. Meie esinemised võivad olla väga inimlikud, naljakad, spontaansed ning nagu sai mainitud, emotsionaalsed. Me lihtsalt püüame tagada, et see oleks positiivne elamus. Dekoratsioonid ja teatraalsus võib teistele bändidele hästi sobida, kuid leian, et see kõik nõuab palju koreograafiat, mis piiraks meid liialt. Pealegi me pole kunstibänd. Arvan, et VNV jaoks on see natuke liiga pretensioonikas.

Mis on teie lemmikajaviide tuuril?

Tuuril ei ole eriti ei aega ega isiklikku ruumi, sa oled pidevalt inimestest ümbritsetud, seega pole lihtne tegeleda hobiga, mis aega nõuaks. Tõenäoliselt on olulisim hobi vaadata, et piisavalt magada saaks. Arvan, et mulle on suurim nauding kohtuda huvitavate inimestega, kellelt on midagi õppida, kes mind naerma ajavad ja kellega on hea üks õlu võtta. Nii lihtne see ongi. Nemad jäävad muljeteks ja kogemusteks, mida endaga kõikjal kaasas kannan. Nemad on mu fotod. Kui aus olla, kõige põhilisem asi mida me teeme, on koos ringi käimine, lõbutsemine ja kõigest, ükskõik millest, rääkimine. Kui aega on, meeldib meile käia eri linnade huvitavates kohtades ja näha natuke igat kohta, mida külastame. Samuti naudime pidutsemist ning klubides käimist kui võimalik. Ei pea muretsema, et me igavad oleme. Kinnitan, et ei ole.

Ja nüüd küsimus, mille vastust kõik ootavad – millal on uut albumit loota ning kas see tuleks remiksidest, nagu algselt plaanitud või täiesti uus materjal?

Mul on hullumeelne plaan teha hilinenult remikside plaat, mis, ma arvan, teeks inimesed väga rõõmsaks. Samuti töötan uue albumi kallal, mille tahaksin sügisel välja anda. Peale selle tegelen ka teiste inimeste miksidega. See ei lõppe eal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles