Maoorisõdalase mumifitseeritud pea jõuab koju tagasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maoorisõdalase mumifitseeritud pea
Maoorisõdalase mumifitseeritud pea Foto: SCANPIX

Prantsusmaa tagastab Uus-Meremaale maoorisõdalase mumifitseeritud pea, mis on Prantsusmaal olnud üle 100 aasta.

Roueni loodusmuuseumis olnud tätoveeritud pea üle käis viis aastat eetiline ja juriidiline võitlus, edastab AFP.

Maoorid on Uus-Meremaa põlisrahvas, kelle sõdalased tätoveerisid end, näitamaks oma aujärge. Hõimude vahelistes sõdades lõigati hukkunutel pead maha ja neist said talismanid.

Pead täideti kuuma liivaga, et need kokku tõmbuks.

Lääne seiklejatele hakkasid need pead huvi pakkuma ning alates 18. sajandist hakati neid Euroopasse tooma.

Tänapäeval on maoorisõdurite päid mitmetes Euroopa muuseumides.

«Meie muuseumis oli see pea näitusel kuni 1996. aastani. Seda on varem esitletud 19. sajandile omasel viisil, kui metslase pead. Me ei tea, kuidas see Prantsusmaale jõudis, kuid meie muuseumile on see annetatud 1875. aastal,» sõnas Rounei loodusmuuseumi juht Sebastien Michin.

Roueni muuseum tahtis pea Uus-Meremaale tagastada juba 2007. aastal, kuid Prantsusmaa valitsus keelas selle ära. Prantsuse kultuuriminister kartis siis, et sellest maooripeast tuleks erijuhtum, mis annaks näiteks Egiptusele võimaluse hakata muumiaid ja kristlike märtrite jäänuseid Prantsusmaa muuseumidest tagasi nõudma.

Pärast aastatepikkust vaidlust andis Prantsuse senat lõpuks möödunud aastal maoorimuumiatele eriloa. Lisaks Roueni muuseumile on neid päid veel 15 Prantsusmaa muuseumis. Need tagastatakse Uus-Meremaale järgmise aasta alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles