Nahakunstnik Babitski ammutab jõudu uutest teadmistest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nahakunstnik Artjom Babitski (vasakul)
Nahakunstnik Artjom Babitski (vasakul) Foto: Jelena Rudi

Nädalavahetusel Tallinnas Volta tehases toimunud ERKI Moeshow’l oli kollektsiooniga «A Mystery Cup» väljas ka Eesti Kunstiakadeemias magistrantuuri teisel kursusel nahakunsti õppiv Artjom Babitski.

Oma elu loomingule pühendanud noormehele andis show’l osalemine hea kogemuse. «Oma debüüdi tegin tegelikult Soomes ja mõtlesin, et võiks seda ka Eestis proovida, et näha kuidas siin see organiseerimine, töö modellidega ja kogu ettevalmistusprotsess käib,» rääkis Babitski, kes jättis põhjanaabritele väga sügava mulje.

Soomega on Babitskil aga ka hoopis sügavam kokkupuude kui vaid seal korraldatud moegala. «Õppisin ühe aasta Lapimaa ülikooli moeosakonnas,» rääkis mees. «Leidsin Soomes ühe inimese, kes õpetas mind kübaraid tegema. Muide, tema viimane õpilane oli 20 aasta tagusest ajast,» jäi Babitski tõsiseks ning toonitas, et selliseid oskusi ei tohi lasta unustuste hõlma vajuda. Oskusi kübarate valmistamisel kasutas noormees ka ERKI Moeshow’l näidatud kollektsioonis.

Ka tulevikuväljavaated on Artjom Babitskil suurejoonelised, nimelt suundub ta sügisest tööpraktikale Tšehhis Zlini linnas asuvasse Tomas Bata ülikooli. «Võtsin kätte ja kirjutasin pea igasse Euroopas asuvasse sadulsepa töödega tegelevasse firmasse. Lõpuks Leidsin Tšehhist naha eriala kollegi kaudu ühe spetsialisti (Vaclav Gresak), kes on erialalt sadulsepp ja tema oli nõus mind koolitama,» rääkis ta. «Sadulsepp on see inimene, kes valdab nahka perfektselt. Kui tahad oma erialal tasemel olla, siis tuleb lõpuni välja minna, ei tohi poolikuga piirduda ning nüüd ma seda teengi,» lubas Babitski, kes lisaks sadulate tegemisele tutvub Tšehhis täpsemalt ka jalanõude valmistamisega.

Nahakunstnik Babitski ammutab jõudu uutest teadmistest. «Minu jaoks on uued teadmised adrenaliiniallikaks. Mida rohkem ka infot kogun, seda avaramaks muutub minu mõttemaailm ja seda enam suudan asju välja mõelda ning improviseerida.» Mees on lisaks nahakunstile hankinud teadmisi nii tisleri, sepa, klaasi, toote-, moe- ja graafilise disaini valdkondadest. «See teeb pildi paremaks, ei saa püsida vaid ühel joonel. Enda eriala on jah põhiline, aga hangin infot ka igalt poolt mujalt.»

Hoolimata õpingutest välismaal, näeb mees oma tulevikku Eestis. «Ma tahan, et inimesed märkaksid mind Eestist, et mina ei peaks välja rändama. Ma tahan, et nad tuleksid siia minu juurde välismaalt. See ongi minu unistus,» rääkis Babitski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles