Statistika: Itaalia maffia teeb 50 kuritegu tunnis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sitsiilias kohaliku maffia keskusena tuntud Corleone
Sitsiilias kohaliku maffia keskusena tuntud Corleone Foto: Reuters / Scanpix

Itaalias avaldatud raporti kohaselt teeb kohalik maffia igas tunnis keskmiselt 50 kuritegu  ja teenib aastas 113 miljardit dollarit (1,2 triljonit krooni) ning oma «haarmed» ajanud kõigisse majandusharudesse.

Itaalia majandusteadlaste sõnul moodustab maffia äritegevus selle riigi majandusest seitse protsenti, kirjutab The Telegraph.

«50 kuritegu tunnis annab aimu maffia tegevuse suuruses. Maffiaorganisatsioonidele pole tähtis nende kontrolli all olevate äride suurus, vaid see, kui palju neile nende poolt pakutava «kaitse» eest makstakse. Nende kontrolli alla on nii Milano kui ka Torino börssidel olevaid suurfirmasid kui ka väikeseid külapoode,» seisab raportis. 

Kui varasemal ajal tegeles maffia eelkõige illegaalse äriga, nagu näiteks prostitutsiooni ja võltsimisega, siis nüüd on nad tunginud ka riiklikesse äridesse, püüdes seda oma kontrolli alla saada.

Hiljuti koostatud raporti kohaselt on Itaalia neli suuremat maffiarühmitust – Cosa Nostra Sitsiilias, Camorra Napolis, `Ndrangheta Calabrias ja Sacra Corona Unita Puglias –   hakanud  ka üha rohkem koostööd tegema.

Itaalia maffiavastase organisatsiooni juht Tano Grasso sõnas, et suurem osa ärimeestest ei soovi maffiaga vastuollu minna.

«Ärimeestel on lihtsam maffiale maksta, kui nende tegevusest ametivõimudele teada anda. Neile on ka nende elu kallis,» lisas Grasso.

Grasso jätkas, et tema andmete kohaselt on maffia ennast laiendanud uude nišši, milleks on ehitus.

«Nii Itaalia suurim insenerifirma Condotte SpA  kui ka Euroopa suurim tsemenditootja Italcementi, maksavad maffiale suuri summasid,» nentis maffiavastase võitluse juht.

Maffia kohaolekut on tunda ka Itaalia pealinnas Roomas. Eile korraldas politsei läbiotsimise firmas «Made in Italy» ja selle omanikele esitati süüdistus 540 miljoni dollari suuruse summa (5,9 miljardit krooni) rahapesus.

«Napolis tegutseb Camorra kontrolli all 2500 illegaalset pagaritöökoda, Calabria maffia aga teenib suuri summasid ohustatud kalaliikide röövpüügist. Suureks äriks on kujunenud ka võltsitud oliivõli ja Parma sinkide müük,» nentisid ametivõimud.

Itaalia ametivõimude sõnul peletab maffia tegutsemine välisinvestoreid eemale ja igast kümnest investorist üks on nõus maffia kontrolli all olevates piirkondadesse äri rajama.

Ametlike andmete kohaselt teenis maffia möödunud aastal väljapressimistega 37 miljardit dollarit (407 miljardit krooni), pakkudes «katust» 160 000 firmale ja ärile. 

 Vargused ja salakaubandus tõi möödunud aastal Itaalia maffiale sisse 27 miljardit dollarit (297 miljardit krooni)  Ametivõimude andmetel kasvatab maffia endale noortegängide näol järeltulijaid.

«Tänapäeva Itaalia ärimaastikul on  neli suuremat maffiaühendust ennast sisse söönud kõikvõimalikele aladele. Pole eluala, mis puutumata jääks – alates tehastest, turismist, kinnisvarast kuni sotisaalaladeni,» teatasid ametivõimud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles