13-aastane tüdruk sai loa surra

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
13-aastane tüdruk sai loa surra
13-aastane tüdruk sai loa surra Foto: SCANPIX

13-aastane inglise tüdruk Hannah Jones alistas kohtus haigla, kes soovis talle paigaldada doonorsüdame, vastu patsiendi soovi väärikalt surra.


«Ma olen liiga palju haiglas olnud,» põhjendas Jones uudistekanal Sky Newsile. «Ma ei tahtnud operatsiooni, ja on minu valik seda mitte võtta.»


Hertfordshire’i piirkonnas elav tüdruk on haigla vahet käinud neljandast eluaastast. Viieaastaselt diagnoositi tal haruldane leukeemia vorm.


Verevähki tõrjusid tohtrid keemiaraviga, mille tagajärjel tekkis lapse südamesse suur auk.



Andmaks neiule pikemat elulootust, muutus uue südame paigaldamine hädavajalikuks. Ka selle juures hoiatasid meedikud, et rohud, millega muudetakse lapse organism doonororgani suhtes leplikumaks, võivad ühtlasi soodustada leukeemia naasmist.



Kohtusse läksid arstid


Kohtutee võttis esimesena jalge alla Jonesi raviv Herefordi haigla pärast seda, kui Jones keeldus südameoperatsioonist. Meedikud soovisid võtta tema otsusega nõustunud vanematelt ajutiselt lapse hooldusõiguse ja sel ajal paigaldada siiski implantaat vastu noore patsiendi tahtmist.



Londoni ülemkohus leidis siiski, et Hannah Jones on piisavalt küps langetamaks oma elu ja surma puudutavaid otsuseid iseseisvalt.



«Hannah tundub mõistvat oma seisundi tõsidust,» leidis kohus Jonesi vanematele saadetud kirjas. «Temaga arutati ravivõimalusi ning Hannah suutis selgelt põhjendada, miks ta ei soovi minna tagasi südamepumba juurde ega minna haiglasse südameravile.»



Jonesi intensiivraviõest ema Kirsty ja audiitorist isa Andrew sõnul austavad nad oma tütre otsust ning on pahased haiglale, kes sundis neid kohtuvaidlust ette võtma.



Tahab minna Disney Worldi


Kohtu toel saavutatud loobumisotsus tähendab, et tõenäoliselt on Jonesil jäänud elada vaid mõned kuud. «Ma olen teinud praegu õige otsuse ega kavatse seda muuta,» rõhutas teismeline oma meelekindlust hoolimata tumedast tulevikust.



Leukeemiahaige tüdruku ema kinnitusel pöördusid nad avalikkuse poole vaid ühel põhjusel. Nimelt ei suutnud pere leida kindlustusfirmat, kes teeks nende tütrele vajamineva reisikindlustuse.



Kirsty Jones kiitis oma tütart. «Ta on nii täiskasvanud. Leidub hetki, kui ta võib olla tõeliselt üleannetu, kuid tegelikult on ta väga vapper ja me oleme tema üle uhked,» lausus ema. (The Guardian/The Times/PM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles