Selgeltnägijad - ikkagi tõde?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas E. Liiv
Urmas E. Liiv Foto: Kanal 2

Tänases Kanal 2 erisaates «Selgeltnägijad - tõde või pettus?» uuris Urmas E. Liiv isikliku kogemuse põhjal, kas «Selgeltnägijate tuleproovi» puhul oli tegemist televisiooni illusiooni või tõega.

Selgeltnägija-saate võtted algasid augustis ning saatejuhile olid kõik sensitiivid tundmatud. Vaid esinõid Hannes oli talle meelde jäänud ühest kummalises videoklipist.

Kõik kohaletulnud olid oma võimetes veendunud ja nende leidmiseks olid produtsendid aasta aega tõsist tööd teinud. Kohaletulnute hulgas oli inimene, kes paari kuu jooksul hämmastas nii saatejuhti kui Eesti rahvast - Nastja. Saade ostus sügishooaja edukaimaks uustulnukaks ning internetis käis tuline sõnasõda, kas nähtu on tõde või osav kokkumäng.

Saate filmimise ajal esines pidevalt kummalisi kokkusattumusi. Näiteks selgeltnägija Viktoriale oleks täiesti tuulevaikses metsas äärepealt pähe kukkunud suur oks. Inge küsis trikimehelt: «Mida sa teed peaga?» vaid hetk enne, kui too pea auto tagaluugi vastu kolinal ära lõi. Lisaks pani Teuri sõjanui tööle tuletõrje häiresüsteemi ning lõi pikali Beatrice'i riiuli.

Nastja selgitas saatejuhile, et mitte miski pole juhus - ühes ülesandes nimetas Liiv teda kogemata Ksenjaks. Ksenja on hoopis Nastja õde.

Katses, kus oli vaja ära tunda seina taga istuv Anne Veski, andis Nastja väga täpseid vastusid. Seda saatelõiku oli tugevalt lõigatud ning nüüd nägime, et tegelikult tajus Nastja sarnasust oma emale. Ta pakkus Veski tähtkujuks Kalasid või Veevalajat, sest tema ema on Kalad.

Nastja ei tulnud saatesse omaalgatuslikult. Saatetegijad olid kuulnud Lasnamäel elavast mustlasjuurtega kummaliste oskustega venelannast ning Nastja nõustus alles pärast pikki läbirääkimisi proovima.

Võistlejad ei teadnud kunagi enne ülesannet, kuhu neid viiakse või mida nad tegema peavad. Kolmandas saates sõidutati nad pastor Meri mõrvapaika, kuid metsatulijate hulgas polnud Nastjat. Nastja andis teada, et ta ei taha üldse saates osaleda, sest elab ränki ülesandeid raskelt läbi. Eelnevas saates oli ta esinenud hiilgavalt. Ta kirjeldas täpselt Mait Agu avariid, tuues isegi välja auto värvi - valge.

Saatetegijad ei olnud valmis Nastjast loobuma ning kui teised metsas pastori mõrvaülesannet lahendasid, üritasid saatetegijad Lasnamäe korteris Nastjat ümber veenda.

Nastja nõustus jätkama kahel tingimusel - ta ei saa olla pisitütrest eemal kauem kui kolm tundi ning jubedaid mõrvaülesandeid ta ei lahenda.

Internetis kommenteerijad kahtlustasid, et Liiv on Nastjasse armunud ja annab talle vihjeid.

Nastja kinnitas, et talle ei ütle keegi vastuseid ette.

Liivis tuli varsti samuti skeptik välja ning ta üllatas eelviimases saates Nastjat eriülesandega.

Tuli välja, et romulas oli ka Mait Agu avarii teinud auto. Seda fakti ei teadnud keegi peale Liivi. «Seekord ei räägi mulle see auto palju,» ütles Nastja. «Võibolla sellepärast, et see oli üsna ammu.» Nastja tunnetas, et Liiv hakkas temas kahtlema. Just selle pärast ei taha ta olla selgeltnägijaks tembeldatud, sest siis peab kogu aeg midagi tõestama.

Koit Pikaro oli nõus loobuma oma skeptitsismist, kui keegi selgeltnägijatest tunneb ära, mis materjalist on tehtud üks fooliumisse pakitud asi. Nastja ütles, et foolium takistab ning eluta asjade äratundmisega on tal raskusi. Ta ei osanud öelda, et seal on ravimipurk, milles on viin kalasilmadega.

Liiv sõnas lõpetuseks, et saade murendas tema skepsist nähtamatu maailma suhtes, kuid ta tunnistas, et ei saa ikka kindalt öelda, kas selgeltnägemine on tõde või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles