Astronoom: Jeesus sündis juunis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Firenze kunstniku Giotto di Bondone maal, millel on kujutatud kolme tarka Jeesuse juures. Pildi ülaosas on näha ka Petlemma tähte
Firenze kunstniku Giotto di Bondone maal, millel on kujutatud kolme tarka Jeesuse juures. Pildi ülaosas on näha ka Petlemma tähte Foto: AFP / Scanpix

Austraalia astronoom Dave Reneke arvutas välja, et Petlemma täht, mis juhtis kolm hommikumaa tarka Jeesuslapse juurde, oli taevas näha juunis.

Astronoomi arvates sündis Jeesus seega juunis ja mitte detsembris, kirjutab The Telegraph.

«Petlemma kohal üle 2000 aasta tagasi nähtud ere täht oli taevas 17. juuni ja mitte 25. detsembri paiku,» sõnasid astronoom.

Reneke tegi arvuti abil keerulisi arvutusi, tegemaks kindlaks, milline oli taevakaart Püha maa ja Petlemma kohal üle 2000 aasta tagasi.

Astronoomi arvates võis Petlemma tähe puhul tegemist olla komeedi või supernoovaga.

«Kolm tarka pidasid seda aga kauaoodatud taevaseks märgiks ning piibli kohaselt leidsid nad selle tähe järgi tee Jeesuse sünnikohta,» selgitas Reneke.

Teadlased paigutavad tähe ilmumise ja Jeesuse sünni kuhugi ajavahemikku kolmas aasta eKr ja esimene aasta pKr.

Reneke võttis taevakaardi tegemisel appi  Matteuse evangeeliumis mainitud seigad ja lisas juurde tollased planeetide asukohad.

Uuring näitas, et Jeesus sündis 17. juunil aastal kaks eKr.

«Kasutasin paari viimase aastatuhande kohta käivaid elektroonilisi taevakaarte. Märkasin, et Veenus ja Jupiter olid Jeesuse oletataval sünniajal  väga lähestikku. Need planeedid koos võisid tekitada kummalise valgusmoodustise, mida peeti täheks,» selgitas astronoom.

Reneke lisas, et teisi sarnaseid selgitusi ei ole varem välja käidud.

«Astronoomia on täppisteadus ja planeetide asukohta on võimalik üsna täpselt määrata. See viitab sellele, et Petlemma tähte nähti suvel ja mitte talvel ning kogu jõululugu on väljamõeldis,» arvas astronoom.

Austraallase sõnul tõendas ta, et üle 2000 aastat tagasi nähti Püha Maa taevas mingit kosmilist päritolu valgust.

«Ma ei taha religiooniga vastuollu minna. Samas ma suutsin kindlaks teha, et piiblis kirjeldatud nähtus leidis tegelikult aset,» lisas astronoom.

Astronoom lisas naljatades, et kui ta arvutus ikka õige on, siis ei ole Jeesus päikesemärgilt mitte Kaljukits, vaid hoopis Kaksikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles