Evelin Samuel eelistab laulmisele kirjutamist

Esme Kassak
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteraamatu «Hiigelsoojad pilvelambad» kirjutanud Evelin Samuel koos vanema poja Oskariga.
Lasteraamatu «Hiigelsoojad pilvelambad» kirjutanud Evelin Samuel koos vanema poja Oskariga. Foto: Priit Simson

Jõulude hakul on Evelin Sa­muel järjekordse raamatuga teinud kauni kingi nii iseendale, oma perele kui ka laululembestele mudilastele.


Kunagise tuntud lauljanna uhiuue lasteluuleraamatu «Hiigelsoojad pilvelambad» esitlusel nukuteatris tegi direktor Meelis Pai humoorika järelduse, et iga lapse kohta on Samuelil nüüd üks raamat.

Värskesse luuleraamatusse on kogutud kolme aasta materjal – esimesed read said kirja veel enne, kui vanem poeg Oskar endast üldse reaalselt märku andis. Debüütjutustuse «Ükskord, kui sadas vihma ...» jaoks on mõlemad noorsandid veel noorevõitu.

Laulmisest teadlikult distantseerunud Samuel tegeleb pilvelammaste raamatu kaudu siiski ka muusikaga, sest üllitise vahel on CD-plaat, millelt leiab pisikestele lauljatele uhiuusi lustakaid lauluridu Priit Pajusaare viisidel. On lihtsamaid ja selgema rütmiga riime, kuid ka pikki ja – nagu üks tuttav aastase tirtsu emme kommenteeris – alliksaarelikke ridu.

Kui paariaastane naudib alles pilte, ettelugemist ja vahvaid laulukesi, siis vanem mudilane loeb ise. Selleks on luuletused ettenägelikult suurte trükitähtedega kirjas.

Plaadil esitavad laule kolme-nelja-aastaste põnnide kõrval ka mudilaseeast ammu välja kasvanud piigad. 18-aastase Mirjam Mesaki esituses kõlab raamatu kaunis ja habras nimilugu.

Idee luuletused lauludena kõlama panna tuli Ajakirjade Kirjastuselt, kes andis välja ka Samueli esimese lasteraamatu.

Samueli sõnul seostatakse teda esmalt siiski muusikaga ja miks mitte siis muusikat raamatu vahele panna. Priit Pajusaarel on varem ilmunud paar lastelaulude plaati Leelo Tungla tekstidele ja Samuelil, kes on Pajusaarega aastaid ühistes projektides kaasa löönud, ei tekkinud seetõttu küsimustki, keda endale appi paluda.

Ainest lugudeks saab ta paljuski isiklikust kogemusest: «Lapsepõlv oli mul ilus ja ema on olnud emotsionaalselt tark lapsevanem. Oli seatud osav balanss piiride ja vabaduse vahel, palju jäi ruumi fantaasiale.»

Inspiratsiooni on andnud mõistagi ka väiksed pojad.

Samuel tunnistab, et tahab igal juhul kirjutamisega jätkata, iseasi, kas uued read peavad kindlasti raamatu kuju võtma. «Uuesti teen algust siis, kui teine laps on juba suurem ja rahulikum. Mõned mõtted on ja mõned tekstidki laagerdumas,» lubab noorkirjanik.

Raamat
Evelin Samuel
«Hiigelsoojad pilvelambad»

Väljaandja Ajakirjade Kirjastus
Raamatuga on kaasas CD, kus Priit Pajusaare
laule esitavad Lasteekraani laulustuudio laululapsed
---------------------------------------------------------

Miks just lastele kirjutada?

Evelin Samuel:
Lastel on maailmapilt palju tervem ja fantaasiarohkem kui täiskasvanutel. Palju rohkem on lubatud ja piiridest väljapoole jääv pole imelik, vaid endastmõistetav. Lastele on huvitav kirjutada. Ilmselt on mul soov ka endas säilitada või uuesti üles leida kergust, muretust ja piiridest vaba olemist. Oluline nüanss lastele kirjutamisel on mängulisus. Aga mängu ilu võlub ju täiskasvanuidki. Ja liigset moraali ei talu me isegi, rääkimata lastest, keda igaüks natuke õpetab ja keelab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles