Kümme filmi, mida jõuluajal koju laenutada

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harry Potter..
Harry Potter.. Foto: .

Neile, keda pikkadel pühadel telekanalite pakutav filmivalik ei rahulda, soovitab kino Sõpruse juhataja ja filmisõber Katrin Rajasaare kümmet pühademeeleollu ideaalselt sobivat ja Eesti videolevis saadaval olevat filmikunsti meistriteost.



«Armastus on see»

(Love Actually, Inglise-USA 2003)


Eestis alles sõbrapäeva paiku kinodesse jõudnud romantilises kollaažkomöödias osalevad pea kõik briti suuremad staarid, nende hulgas Colin Firth, Emma Thompson, Liam Neeson, Keira Knightley, Hugh Grant ja Alan Rickman. Filmi pärliks on Hugh Granti kelmikas tants brittide vastvalitud peaministrina.



«Sulle on sõnum»

(You’ve Got Mail, USA 1998)


Tom Hanksi ja Meg Ryani teine ekraanisuhe pole lihtsalt romantiline komöödia, vaid armas retk raamatute maailma. Jõulude eel ajab naabruskonnas suure raamatuketi avamine pankrotti väikese raamatupoe, mille omanik on romantilistes internetisuhetes raamatuketi kaasosanikuga. Film on pikk samm edasi Hanksi-Ryani eelmisest romantilisest jõulufilmist «Unetus Seattle’is».



«Amélie»

(Le Fabuleux destin d’Amélie Poulain, Prantsuse-Saksa 2001)


Armsa prantsuse tüdruku Audrey Tautou läbilöögiroll oma kaaskondlaste armuelu eest hoolitseva Amélie Poulainina oli omal ajal nii võimas, et Euroopa film oli korraks taas arvestatav tegija kinokülastatavuse näitajates. «Amélie» trumbiks on võrratu kaamera- ja kunstnikutöö, mis teevad Pariisist võlulinna, kus saavad juhtuda vaid imelised lood.



«Bridget Jonesi päevikud»

(Bridget Jones’s Diary, Inglise-Prantsuse 2001)


Uue sajandi klassika algab ja lõpeb suures lumes, ent eelkõige on «Bridget Jonesi päevikud» ikkagi vallaliste seksikas seiklusfilm. Bridget on läbinisti briti tüdruk, sestap oli paras skandaal, kui peaossa valiti ameeriklanna Renée Zellweger. Filmi järg erineb kvaliteedilt esimesest osast kui öö päevast ja seetõttu maksab videopoes viimane riiulile jätta.



«Häid jõule!»

(Joyeux Noël, Prantsuse-Saksa-Inglise-Belgia-Rumeenia 2005)


Parima võõrkeelse filmi Oscarile kandideerinud suur Euroopa koostööfilm räägib kauni loo I maailmasõja päevilt, kui muidu kaevikutest teineteist maha nottinud vaenupooled 1914. aasta jõuluõhtul korraks sõjakirve maha matsid. Ideaalidele rõhuv suurfilm jõudis üsna kiiresti kohalikku videomüüki, ent mitte laenutusse.



 Harry Potteri filmid

«Harry Potter ja Tarkade kivi» (Inglise 2001), «Harry Potter ja Saladuste kamber» (Inglise-USA-Saksa 2003), «Harry Potter ja Azkabani vang» (Inglise-USA 2004), «Harry Potter ja Tulepeeker» (Inglise-USA 2005), «Harry Potter ja Fööniksi ordu» (Inglise-USA 2007)


Ehkki sama palju kirumist kui kiitust kogunud, on väikesest võluripoisist Harry Potterist kirjutatud raamatud ja vändatud filmid alati hulganisti fänne kogunud.  Potteri filmide kiituseks peab ütlema, et need on tehtud väga kvaliteetselt ja kallilt, eriefektide pealt pole kokku hoitud ning kunstnikutöö on filmist filmi ühtlane, ehkki režissöörid erinevad.



«Silmad pärani kinni»

(Eyes Wide Shut, Inglise-USA 1999)


Stanley Kubricku ekraniseering Arthur Schnitzleri «Unenäonovellist» on kreem eelkõige nende filmisõprade tordil, kes armastavad sensuaalsust, vandenõuteooriaid ja ilusaid inimesi. Tom Cruise ja Nicole Kidman teevad siin viimase ühise rolli, mis säriseb kui küünal kõrbeval jõulukuusel. Soovitav täiskasvanutele!



«Hiilgus»

(Shining, Inglise-USA 1980)


Kubrick pole mitte ainult draamameister, vaid eelkõige õuduslugude meisterlik looja, sestap maksab üle vaadata ka Jack Nicholsoni superroll hulluva ja vägivaldse pereisana. Torrance’ite perekonnaga hakkavad õudsed lood juhtuma isoleeritud hotellis, kus liiguvad ringi eelmiste elanike vaimud.



«E.T.»

(E.T.: The Extra-Terrestrial, USA 1982)


Steven Spielbergi südamlik ulmedraama räägib loo lastest, kes aitasid tulnukal tagasi koju jõuda. Nimelt tulevad tulnukad Maale botaanikat uurima, kuid inimlik vahelesegamine sunnib neid kiirelt lahkuma, jättes ühe ekspeditsiooniliikme maha. Drew Barrymore on siin alles päris pisike tüdruk, aga teeb juba vahva rolli.



«Briani elu»

(Life of Brian, Inglise 1979)


Monty Pythonite teine täispikk mängufilm läheb jõulude juurte juurde ehk jälgib Jeesuse elu läbi pila prisma. Naerda saab muidugi mürinal ja pärast tekib isu vaadata üle ka püütonite filmid «Elu mõte», «Püha Graal» ja teised supernaerutajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles