Asjatundja: maiad ootasid jumala saabumist, mitte inimkonna hukku

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palenque
Palenque Foto: SCANPIX

Saksa arheoloogi sõnul ei ennustanud maiad 2012. aastaks maailmalõppu, vaid uue ajajärgu algust.

Maiade kultuuri eksperdi Sven Grönemeyeri, kes töötab Austraalias La Trobe´i ülikoolis, uurimust esitleti selle nädala kolmapäeval Mehhikost Palenques, edastab Yahoo News.

Grönemeyeri  ettekanne toimus vähem kui nädal pärast seda, kui Mehhiko arheoloogiainstituut teatas maiade kirjutisest, milles viidatakse 2012. aastale. Samas tekkis selle ümber vaidlus, kas see ikka teatab maailmalõpust.

Grönemeyer uuris Mehhikost Tabasco osariigist Tortugerost leitud kivitahvleid.

Sakslase sõnul on seal kirjas, et kui 13. ajajärk lõppeb, siis saabub maale maiade jumal Bolon Yokte. See lõpp vastab nüüdiskalendris 21. detsembrile 2012.

Ta lisas, et maiadele oli 13 püha number ning selle tõttu ei ole nimetatud daatumis midagi apokalüptilist.

Maiad kirjutasid oma teksti umbes 1300 aastat tagasi. Kuna steel on kannatada saanud, siis osa seal olevast on loetamatu.

Grönemeyeri kinnitusel viitab kirjutis 5125 aasta pikkuse ajavahemiku lõppemisele. Maiad alustasid oma niinimetatud pikka kalendrit 3113. aastal eKr.

«See ennustus tehti tollase maiade valitseja Bahlam Ajawi jaoks, kes tahtis olla jumala tulekuks valmis. Kõik viitab, et Tortugero eliit soovis jumalat väärikal viisil vastu võtta ning kuningas pidi olema tseremooniajuht,» sõnas Grönemeyer.

Maiade Bolon Yokte oli nii loomise kui sõja jumal.

«Kurikuulus daatum on tegelikult sümboolne. Maiade jaoks viitas see millegi uuestisünnile. Tegemist on jumala saabumise, mitte inimkonna hukuga,» jätkas maiade ekspert.

Möödunud nädalal teatas Mehhiko arheoloogiainstituut, et arheoloogid uurivad Comalcalcost leitud kivi, millel on viide 2012. aastale. Mitu eksperti olid veendunud, et nad on leidnud õige viite apokalüpsisele. Samas aga puudus seal märk, et viidatud oleks tulevikusündmusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles