Fabergé muna tegi oksjonirekordi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rothschildide Fabergé muna
Rothschildide Fabergé muna Foto: AFP / Scanpix

Londonis Christie`s oksjonimaja oksjonil müüdud Fabergé muna tegi oksjonirekordi.

Rohkem kui sada aastat Rotchildide pankuriperekonnale kuulunud taiese eest käidi välja 18,5 miljonit dollarit (194 miljonit krooni), kirjutab Yahoo news.

Christie`s oksjonimaja esindaja sõnul on see muna juveliir ja kullasepp Peter Carl Fabergé oksjonil müüdud töödest kõige kallim. Samas on see ka oksjonil kõige kallimalt müüdud vene kunstiteos.

«Sellele roosal Fabergé munal on kell ja seda kaunistab kukk,» lausus oksjonimaja esindaja.

Esimene Fabergé muna valmis 1885. aastal. Selle tellis juveliir Peter Carl Fabergé`lt Venemaa tsaar Aleksander III oma abikaasale Maria Feodorovnale.

Kuna tsarinnale meeldis see kuldne muna, siis hakkas tsaar neid tellima igal aastal lihavõteteks.

Pärast Aleksander III surma jätkas seda traditsiooni tema poeg, Nikolai II, kuni tsaarivõimu kukutamiseni Venemaal 1917. aastal.

Kokku tegi Carl Fabergé Vene tsaariperekonnale umbes 50 muna, kuid kõik nendest pole säilinud. Eraklientidele valmis umbes 12 muna.

«Rotchildidele kuulunud Fabergé muna on üks 12, mis valmistati eraklientidele. Esialgu kuulus see muna Edouard Ephrussile, kes kaitses Rotchildide naftahuve Bakuus. Ephrussi õde Beatrice kinkis selle muna Edouard de Rotchildile ja Germaine Halpenile nende kihluseks 1905. aastal,» selgitas oksjonimaja esindaja.

Alates sellest ajast on see Rotchildide perekonna varade hulka kuulunud.

Christie´s oksjonimaja esindaja lisas, et roosa Fabergé muna müüdi ühele tundmatuks jääda soovinud vene ärimehele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles