Forellid leidsid põgenemistee

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robotkala loomisel uuritakse ka forellide liikumist.
Robotkala loomisel uuritakse ka forellide liikumist. Foto: metro.co.uk.

Suurbritannias hakkas üks forellikasvanduse omanik tähele panema, et kalu kaob.

Lõpuks jäid põgenevad kalad ühe loodusfotograafi kaamera ette ja sellega paljastus nende põgenemistee, vahendab The Telegraph.

Fotograaf Dennis Bright tabas hetke, mil kalad hüppasid veepinnalt umbes 90 sentimeetri kõrgusel olevasse veetorusse.

Kaladel tuli kitsas torus ujuda vastu vee voolu üheksa meetrit, jõudes lõpuks toru teise otsa, mis oli suunatud Itcheni jõkke.

«See oli suurepärane vaatepilt. Vastuvoolu ujumine on forellil instinktiivne, kuna need kalad tavaliselt ujuvad vastuvoolu kudema. Kuid torusse hüppamine ja selle kaudu põgenemine on hoopis midagi uut,» sõnas hämmeldunud fotograaf.

Fotograaf jätkas, et vabadusse pääsemine ei pruugi neile kaladele hästi lõppeda, sest neile peavad jahti näiteks saarmad, linnud ja veel mitmed jõest süüa otsivad loomad.

Hampshire`is asuva forellifarmi Trout Farms omanik David Riley sõnas, et ta on kalakasvataja olnud 30 aastat, kuid varem pole millegi sellisega kokku puutunud.

«Novembris ja detsembris on jõgedes forellidel kudemisaeg ja see võis ka olla põhjuseks, miks kalad sellise põgenemistee valisid. Looduse kutse vastu ei saa,» selgitas kalafarmer.

Riley arvates võisid mõned kalad tõesti põgenema pääseda.

«Meie forellid on loomadele ka huvi pakkunud ja nii mõnigi on tulnud neid basseinist püüdma. Selle tõttu kaotasime palju väärtuslikke forelle ja ma ei soovi, et neid läbi toru veelgi kaoks,» nentis kalakasvataja.

Riley kavatseb toru ette panna võrgu ja kaitse, et forellid enam toru põgenemiseks kasutada ei saaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles