Wiesenthali keskus otsis natsikurjategijat asjatult

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Efraim Zuroff näitab fotosid Aribert Heimist. Üks neist on arvutijoonis, milline ta võis vanas eas välja näha
Efraim Zuroff näitab fotosid Aribert Heimist. Üks neist on arvutijoonis, milline ta võis vanas eas välja näha Foto: Reuters / Scanpix

Simon Wiesenthali keskus otsis ligi kaks aastakümmet Doktor Surma hüüdnime kandnud Aribert Heimi, kuid ei leidnud teda.

Saksa telekanali ZDFi ja USA ajalehe The New York Timesi andmetel suri Heim 1992. aastal Egiptuses Kairos vähki, kirjutab mtv3.fi.

Kuni siiani arvas Wiesenthali keskus, et Heim  peidab end kas Lõuna-Ameerikas, Hispaanias või  Skandinaavias.

Väidetavalt läks natsikurjategija üle islami usku ja võttis nimeks Tarek Hussein Farid.  Faridi surma kohta on olemas dokumendid ja isa surma kinnitab ka ta poeg.

Austrias sündinud Heim tegi kolmes koonduslaagris julmi inimkatseid. Näiteks süstis ta otse südamesse bensiini ning tegi operatsioone ilma narkoosi või tuimestuseta.

Pärast Teist maailmasõda kolis Heim koos abikaasa ja kahe pojaga Baden-Badenisse. Ta tegutses seal arstina kuni natsikurjategijate jahtijad ta jälile said. 1962. aastal põgenes ta Lõuna-Ameerikasse.

Heim oli Wiesenthali keskuse poolt tagaotsitavate natsikurjategijate nimekirjas esimene. Keskuse juhi Efraim Zuroffi sõnul ei usu ta Heimi surma enne, kui selle kohta on vettpidavad tõendusmaterjalid.

Zuroffi sõnul usub ta, et Heim võis moslemiks hakata ning ka ta surm võis loomulik olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles