Laura Põldvere: kasulikum oleks olla hoopis pankur

Anu Saagim
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Eesti laulu" lava taga, 07.02.2009
"Eesti laulu" lava taga, 07.02.2009 Foto: Photo Factory
Elu24 lugejate küsimustele vastab juba kolmandat korda meie kohalikku eurotulle astuv lauljatar Laura Põldvere.

Kui seekord ei lähe juhuslikult õnneks, et just sina saad meie riiki esindama minna, kas jätkad siis ka järgmistel aastatel või viskad eurolood nurka?

Kui tuleb hea pakkumine, siis võib ju alati jälle proovida. Asi pole ju võidus, pigem ikka võimaluses osaleda sellel võistlusel. Lauljatel pole just palju võimalusi võistluseks. Kuigi muusikas võistlemine tähenadb alati äärmist subjektiivsust, ei saa siin mõõta sekundeid ega meetreid.

Kas Sa kunagi oleksid uskunud, et Sinust saab kuulus laulja?

Ma ei osanud ette kujutada, et minust üldse laulja saab. Mäletan, kuidas sugulasega saatsime Maarja-Liis Ilusale lilli peale ta kontserti ja kuidas ma õhkasin küll sisimas, et tahaks ka laulja olla.

Kas sulle on kunagi seksi eest raha pakutud?

Ei ole.

Milline on olulisim oskus, mille välismaal omandanud oled?

Vast üksi toimetulek, ja seda eriti mitte materiaalses mõttes.

Kas sul on plaanis stiilimuutus?

Kohe kindlasti mitte. 

Miks sul tuli just mõte kanda klaasikildudest kleiti?

Juba varem olen praktiseerinud koostööd Liisi Eesmaaga ja minu meelest on ta üks tohutult lahedate ideedega naine. Teadsin juba ette, et tahan just tema kaasata sellesse projekti ja nii see kleit minuni jõudiski.

Miks sa laulad üksnes Lõhmuse lugusid, kas need annavad hingeliselt Sulle midagi või lihtsalt meeldivad väga?

Meil sujub koostöö Sveniga väga hästi ja ma hindan tema lugusid väga kõrgelt.

Kuigi pole kuulnud sinu viimast laulu, huvitun, miks on selle nimi «Destiny»? Pisut, ütleme nii, ebaoriginaalne? Vast on paarsada sellenimelist «hitti» maailmas juba olemas. Edu muidugi edaspidiseks, võib-olla on see tõesti väga hea laul.

Lugu ja pealkirja ei saa eraldi osadena võtta. Ma arvan, et me ei suuda pooli oma emotsioone väljendada sõnadega, sest neid on nii vähe. Üldtuntud sõna või termini teeb laulu teema kõigile arusaadavaks.

Milline oleks sinu arvates ideaalne artist?

Artisti ideaalsus on subjektiivne. Igaüks meist hindab erinevaid aspekte. Minu jaoks peab olemas olema see miski, mida ma ei oska sõnadesse panna. Äkki võiks seda nimetada sisemiseks põlemiseks, säraks.

Mitu aastat kokku USAs sinu õpingud veel kestavad?

Kooli lõpetamiseks kuluks veel kaks aastat.

Kõik on kindlasti tähele pannud, et oled jube peenikeseks viimaste aastatega jäänud, kas teed seda meelega ja miks?

Ma arvan, et inimesed pole mind lihtsalt varem näinud. Olen selline olnud juba aastaid. Ma olen figureerinud meedias ainult paar aastat.

Inimesed on geneetiliselt erinevad ja kehaehitused on erinevad. Ma söön nii kuis jaksan, nii et tegemist ei ole kohe kindlasti mitte näljutamisega. Ilmselt see, mis teeb mind peenikeseks on kiire ainevahetus. 

Kas eesti laul 2009 finaalis Destiny loo lavashows on oodata ka mingit lisa? Iseenesest oleks väga lahe mingid robottantsijad vms.

See on üllatus! 

Mida sa arvad koorilaulust?

Ma armastan igat sorti muusikat, ka koorilaulu.

Sinu repertuaari kuulub mitmeid kosmoseteemalisi lugusid, aga teatavasti on need Sven Lõhmuse poolt kirjutatud. Mind huvitaks, et kas sind ennast ka huvitab maailmaruum oma saladustega?

Muidugi. See on lummav just oma salapära poolest. Me ei tea ju sellest tegelikult midagi.

Kas kirjutad ise ka lauludele muusikat/sõnu?

Siiamaani olen kirjutanud ainult koolitundide jaoks või siis sahtli põhja.

Kas kardad konkurentsi?

Konkurents hirmutab, kuid ilma selleta ma ei areneks.

Kas Sa ei leia , et Sinu imekaunile tämbrile sobiks väga ka muusika, mida laulavad näiteks Amy Winehouse, Duffy, Gabriella Cilmi..... Või siis võiksid proovida laulda lihtsalt mõnusat džassi koos Eesti tippudega nagu Lembit Saarsalu või Villu Veski?

 Aitäh kiituse eest! Esinen ka praegu koos Raivo Tafenau ja Ain Aganiga, kellega sain koostööd teha suvetuuril. Samuti olen koos esinenud Lembit Saarsaluga, kellega oleme teinud džassikontserte, nii et töötan ka selle kallal.

Kuigi olen ise hingelt rohkem rokimees, hindan ma Su laulmist piisavalt kõrgelt. Vahel on väga hea peale tööd panna klapid kõrva ja kuulata Sind laulmas. Rahustab ka kõige närvilisemagi inimese maha.

Samas tekitavad Sinu laulud vahel ka väikse erootilise vibratsiooni ja mõtte, et ilmselt sobib Su muusika väga hästi mõne romantilise õhtu taustaks.

Aga küsimus või miskit sellist ka ehk siis rohkem hindan Sinu seda poolt, mis laulab jazzi ja bossat. Lihtsalt huvitab, kas millalgi on tulemas ka mõni selline plaat? Või äkki eelmise aasta tuurist väike DVD? Oluline, et saateks oleks live-bänd.

Mõtted liiguvad ka selles suunas, kuid kas see ka teoks saab, seda näitab aeg.

Milline on tavaliselt sinu päev? Väga tihe?

Oleneb päevast. Nagu meil kõigil, satuvad enamik asju ühele päevale. Seega, üks hetk on aega, kui muda ja teisel hetkel rebin ennast tükkideks, et igale poole jõuda.

Kas sind häirib, et oled tihti ajakirjade esikaantel?

Ei oskagi nimetada eriti esikaasi, kus oleksin figureerinud. Ma ei pööra sellele erilist tähelepanu.

Kas Sind on kutsutud Playboysse poseerima? Kui kutsutakse, kas nõustuksid?

Siiamaani ei ole kutsutud ja kui kutsutaks, siis ma  pakkumist vastu ei võtaks.

Mida sa ütleks noortele tüdrukutele, kes usuvad, et neil on annet laulmisele?

Tuleb leida endale lauluõpetaja, kelle käe all oma meelismuusikat teha.

Kas Eurovisioon on Sinu jaoks juba tavaks saanud?

Kindlasti mitte. Iga kord on uus ja huvitav. Pidades silmas eesti rahva ülimat kriitilisust, siis peab sellistel puhkudel oskama kasvatada endale paksu nahka ja üritada teha siiski seda, mida ise õigeks pead. See võistlus ei saa vist kunagi tavaks saada. 

Kas ootad Eesti laulu võitu?

Eelkõige loodan ma, et finaaliestus sujub ja ei teki mingeid viperusi. Ülejäänu on juba õnnemäng.

 Milline Sinu eurolaul Sulle endale kõige rohkem meeldib?

Kõik kolm eurolugu on mulle südamelähedased, sest nende lauludega on mindud läbi veest ja tulest. Kõige uuem on aga kõige huvitavam.

Kes oli sinu lemmikõpetaja Miina Härma gümnaasiumis? 

Peaks nüüd mõtlema, kes hetkel mu venda selles koolis õpetavad ja neid õpetajaid kiitma vist. Tegelikult oli seal palju häid õpetajaid.

Mängisid noorena viiulit. Kas sa oled praegugi viiuli vahel kätte võtnud ja mänginud või lõpetasid lõplikult?

Kahjuks pean nentima, et viiulile on tõesti vähe aega jäänud. Alles hiljuti vaatasime kodus DVD-d minu muusikakooli lõpuekamist ja süda heldis selle peale. See oli raske, aga ilus aeg.

Miks sa nii palju end meigid?

Kus ja millal? Tavapäraselt meigin end väga vähe, kui üldse. Mis puutub nüüd esinemistesse, siis ju kuulub see esinemise juurde.

Kas Su suveesinemiste kalender on juba paigas? Millal ja kus võib Sind esinemas näha?

Seda on vara veel öelda, et kus ja millal. Peab veel natukene ootama. 

Millal võib lugeda wwww.laurapoldvere.com veebilehte?

Mõtted on selle ümber käinud ammu. Ise loodan, et peagi.

Kui palju on Sinu elus spontaansust?

Spontaanus lisab elule vürtsi. Spontaansus on otseselt seotud ju hetkeemotsioonidega. Olen kinldasti väga spontaanne. Reaalne elu kahjuks aga ei võimalda seda niipalju, kui tahaks.

Kas heategevusürituse nimel oleksid valmis kedrad jalga panema ja jalkat mängima?

Miks mitte. 

Kõige ekstreemsem hetk Sinu elus?

Olen lennanud langevarjuga Tais ja Kuubal, vast need olidki kõige ektsreemsemad hetked mu elus.

Tahaksin teada veidi sinu õpingute kohta Berklee's, sest kui võimalik on tahaks isegi sinna minna kunagi. Kas siis laulukirjutamise või jazzmuusika poolele.

Kui palju see enamvähem sulle maksma läks ja kuidas kirjeldaksid õpetajaid, õpetatavat programmi ja kuidas rahule jäid?  Kas said sealt  palju inspiratsiooni? Kirjutan isegi laule ja usun et harimine edandab mu oskusi kindlasti.

Mina õppisin sela suurelt osalt tänu kooli poolt antud stipendiumile. Mis puudutab muud organisatoorset külge, siis seda saab kindlasti teada ka kooli kodulehelt.

Kas Eurovisioonil osalemine on väga suur õnn või vastupidiselt ajab tohutult närvi ja toob lisaks palju probleeme? Miks üldse on sul kasulik eurovisioonil osaleda?

Sellel konkusril osalemine on kindlasti põnev. Nagu ma ka juba ennist ütlesin, siis muusikas võistleda on ääretult keeruline. Siin ei saa mõõta kiirust ega kaugust, loeb vaid tunne, mida sa saad seda muusikat kuuldes. 

Muusika on looming ja seda ei ole võimalik võrrelda kasulikkusega, pigem ikka sellega, kas see pakub sulle naudingut või mitte. Mulle pakub muusika naudingut. Kasulikum oleks kindlasti olla hoopis pankur. 

Milline on sinu elu moto?

Tee seda, mis sulle meeldib. Tee seda innuga ja usu sellesse. Ja ära põrku tagasi raskuste ees, sest raskused annavad võimaluse sulle teha seda veel paremini, kui oled suutnud siiani. Ehk siis, ela oma elu.

Kas oled õnnelik inimene?

Absoluutselt. Ma saan teha seda, mida tahan. Mul on minu väga lähedased inimesed, kes mind toetavad ja minusse usuvad. Ja rohkem polegi mul vaja. Ehk mul on olemas kõik, mida inimene eluks vajab.

 

 

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles