Kas tõesti müütiline Atlantis?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas Google Ocean abil leiti müütiline Atlantis?
Kas Google Ocean abil leiti müütiline Atlantis? Foto: AFP / Scanpix

Briti ajaleht The Sun avaldas Google Oceani satelliitfoto, millel on näha Aafrika lääneranniku lähedal olevat merepõhja.

Fotol on selgelt näha sirgeid jooni, mis näitavad, et tegemist võib olla inimkätega looduga.

Uurijate arvates võib see olla kuulus linn ja unustatud ühiskond Atlantis. Nelinurkne kujund asub viie kilomeetri sügavusel.

Mereuurijad ja geofüüsikud teatasid sellest leiust eile.

Leid asub Aafrika läänerannikust 1116 kilomeetri kaugusel ning just selles paigas, mida pidas Atlantise asukohaks kuulus antiikfilosoof Platon.

Platoni arvates hukkus Atlantis aastal 9700 eKr maavärina ja tsunami tagajärjel.

«See leid asub just Platoni kirjeldatud kohas. Isegi kui tegemist on mingi geoloogilise nähtusega, on seda ikkagi huvitav uurida,» sõnas New Yorgi ülikooli arheoloog Charles Orser.

Atlantis on müütiline, plahvatuse järel merre vajunud võimas, rikas ja imeline maa ja riik.

Pärimus on meieni jõudnud Vana-Kreeka filosoofi Platoni teoste «Timaios» ja «Kritias» kaudu (kirjutatud umbes 360 aastal eKr). Platon tegeles palju Atlantise küsimusega. Pärimus jõudis Platonini ilmselt kas tema õpetaja Sokratese kaudu, kes oli seda kuulnud Solonilt, või said selle aluseks Platoni kätte sattunud Soloni ülestähendused.

Solon käis isegi Egiptuses Saisi templis sellekohaseid ülestähendusi uurimas ning alustas sellest poeemi «Atlantikos» kirjutamist.

Siiani pole sellest tsivilisatsioonist kindlaid jälgi leitud.

Atlantist on paigutatud näiteks Vahemerre, Atlandi ookeani, Sumatra saarele ja India ookeani.

Pole teada ka Atlantise eksisteerimise täpset aega. See on paigutatud aega kuni 12 000 aastat eKr.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles