Hammaste pesemine tappis inglanna

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambahari ja hambapasta
Hambahari ja hambapasta Foto: AFP / Scanpix

Suurbritannias suri hammaste pesemisest tingitud reaktsiooni tagajärjel 19-aastane naine.

Lahkamine näitas, et Lancashire`ist Oswaldtwistle`sit pärit Francesca Sanna suri allergia ühe väljendusvormi, anafülaktilise reaktsiooni tagajärjel, kirjutab metro.co.uk.

Francesca ema Kim Sanna sõnul plaanis ta tütar sõpradega välja minna, kuid tal tekkisid tervisprobleemid. Ema sõnul oli hammaste pesemine viimane asi, mida ta tütar enne surma tegi.

«Tütrel tekkis hammaste pesemise ajal tugev allergiline reaktsioon. Lahkamine näitas, et selle kutsus esile mingi aine, millega ta oma elu viimase 10–15 minuti jooksul kokku puutus. Kuna kõige viimane asi, mis ta tegi, oli hammaste pesemine, siis lahkamisarstide sõnul võis hambapasta allergilise reaktsiooni esile kutsuda,» selgitas ema.

Kim Sanna lisas, et ta tütar kannatas alates lapsepõlvest allergiate all ning ta ei saanud süüa pähkleid, mune ja piimatooteid. Need tekitasid talle allergilise reaktsiooni, mis väljendus astmas, oksendamises ja nahalöövetes.

Ema sõnul ostis tütar paar päeva enne surma uue maitsega hambapasta, kuna varem kasutatud hambapuhastusvahendi tõttu paistetasid igemed üles.

Francesca vanemad plaanivad lasta tütre surnukeha lähemalt uurida, et saada teada, kas see oli ikka hambapasta, mis surma esile kutsus.

«Oleme ka valmis selleks, et me ei saa kunagi teada Francesca surma tegelikku põhjust,» laususid vanemad.

Anafülaktiline reaktsioon on allergia kõige raskem väljendusvorm. See toob endaga kaasa hingamisraskused, kollapsi ja vahel ka surma. Sümptomid avalduvad mõne minuti jooksul pärast allergeeniga kokkupuutumist ja arenevad kiiresti.

Anafülaktilist reaktsiooni põhjustavad mitmed toiduained, eriti pähklid, munad, piim, koorikloomad, aga ka putukate nõelamised ning ravimid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles