Ermitaažis «töötab» 80 kassi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ermitaažis «töötab» 80 kassi
Ermitaažis «töötab» 80 kassi Foto: AFP / Scanpix

Venemaal Peterburis asuvas kuulsas kunstimuuseumis Ermitaažis «töötab» 80 kassi.

Kunstimuuseumi töötajate sõnul on kassidel tähtis ülesanne – nad hoiavad hiirte ja rottide arvukuse kontrolli all, kirjutab Helsingin Sanomat.

Kasside eest hoolitsev Tatjana Danilova kasutab kasside kohta väljendit Ermitaaži töötajad.

«Kassid on ökoloogiliselt kõige puhtam viis rottidest lahti saada. Kõik kassid ei tegele kogu aeg rottide jahtimisega, kuid siiski on nüüd rotte palju vähem kui siis, kui kasse ei olnud,» sõnas Danilova.

Ermitaažis on katsetatud ka rotimürki, kuid rotid muutusid ruttu selle suhtes immuunseks. Rotimürk kahjustas kasse enam kui rotte ning sellest loobuti lõpuks.  

Ametlikult on Ermitaaži nimekirjas 50 kassi, kuid viimane kokkulugemine näitas, et neid on 80. Kõikidel kassidel on nimi.

Kunstimuuseumile ei ole kasside ülalpidamiseks eraldi raha ette nähtud. Loomi toidetakse ja ravitakse annetustest saadud raha eest.

Kasside tulevik ei paista just helge olevat, sest nende eest hoolitsejad on juba pensionieas ning nooremad töötajad ei taha kassidega tegemist teha.

«Meie töö on märkamatu, kuid vajalik,» nentis Danilova.

Tatjana Danilova on Ermitaaži kasside eest hoolitsenud 15 aastat.

Ermitaaž (prantsuse keeles ermitage  - erakla) asutati Vene keisrinna Katariina II kunstiteoste muuseumina Peterburi Talvepaleesse 1764. aastal. Nüüd kuuluvad muuseumi koosseisu Talvepalee, Väike Ermitaaž, Vana Ermitaaž ja Uus Ermitaaž.

Ermitaaž on maailma suurimaid kunstimuuseume. Seal leidub ürg- ja vanaaja, vene kultuuri ajaloo ja Lääne-Euroopa kunsti kogusid. Rikkalikult on esindatud vanad itaalia, hollandi ja flaami meistrid ning uuem prantsuse kunst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles