Valmib isemoodi muusikal Jaan Tättest

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lisaks loomingulisele koostööle seob etenduses perekond Tättet mängivaid Silver Seppa ja Triin Reemanni sõprus.
Lisaks loomingulisele koostööle seob etenduses perekond Tättet mängivaid Silver Seppa ja Triin Reemanni sõprus. Foto: Erakogu

Aprillis Viljandi pärimusmuusika aidas esietenduv, Jaan ja Margit Tättest jutustav alternatiivmuusikal «Tulen homme» sai tegelikult esimesed lavaristsed mullu suvel Tätte kodumaja taga kuuvalgel Vilsandil.





«Möödunud suvel käisid mul külas sõbrad Tallinna Linnateatrist ja ütlesid, et neil on kingitus,» meenutab Jaan Tätte. «Vaatasin nende kotte ja sain aru, et ei ole väga suur kingitus. Neil olid ka kaasas mõned noored sõbrad nagu ikka. Lõpuks selgus, et kingituseks oligi see muusikal, mis kanti ette kuuvalgusel minu maja taga ja millest mul enne mingit aimu ei olnud. Nii et lõpuks tuli välja, et kingitus oli suurim, mida me naisega kunagi kogenud oleme.»



Noore koreograafi Triin Ree­manni ja muusik Silver Sepa ühislooming jutustab sellest, kuidas Jaan ja Margit Tätte kaugele Vilsandile elama minna otsustasid. «Elust ja armastusest,» tähendab Reemann ja lisab, et kõik sai alguse Silver Sepa kirjutatud laulust «Jaan Tätte».



«Ja kuna me mõtlesime teha ühele Viljandi Kultuuriakadeemia õppejõule sünnipäevakingiks just muusikali, võtsimegi selle aluseks,» selgitab Reemann. «Põhimõtteliselt on tegu paroodiaga. Heas mõttes. Muusikali kui žanri ja Jaan Tätte paroodiaga.» Kui läinudsuvine etendus Tätte maja taga läbi sai, tundus igatahes tegijaile enestele, et see parodeeritavale meeldis.



Loomulikult on lavastus ligemale aastaga veidi muutunud. «Asjad ikka aja jooksul muutuvad,» lausub Reemann.



Jaan Tätte rollis astub aga endiselt üles Silver Sepp, Margit Tättena saab näha Triin Ree­manni.



«Ma tahan näha, kas kordub see eriline tunne, mida see muusikal tekitas suvel siin kadakate vahel,» valdab Jaan Tättet ennast, kes ise etenduse lõpul lauludega esineb, kerge ootusärevus.



«Tahan näha, kas see lugu mõjub samamoodi ka teistele inimestele ja teises õhkkonnas. See on üks isemoodi asi,» lisab Tätte. «Mina pole midagi sellist enne näinud ja mind hakkas selline teatrikeel tõsiselt huvitama. See lugu ei jutusta mitte minu naisest ja minust, vaid iga mehe ja naise elust. See on etendus, mida pole võimalik edasi jutustada ega arvustada, ta töötab kuidagi teistmoodi.»



«Tulen homme» etendub 9. ja 10. aprillil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles