Eesti tudengi-disain Milanos

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karin Luuk
Karin Luuk Foto: Liis Treimann

21.–27. aprillini Milanos toimuval Euroopa suurimal mööblimessil osalevad koos paljude maailma juhtivate tootjate, disainerite ja üliõpilastega ka Eesti Kunstiakadeemia (EKA)  tudengid Kerttu Laane, Karin Luuk, Irene Roos ja Marita Mätas, kelle tööd valis sinna rahvusvaheline komisjon.

Traditsiooniliselt on messil Salone Internazionale del Mobile üks paviljon loometeed alustavate disainerite päralt – see on parim koht esitleda noorte lennukaid ideid, nutikaid lahendusi ja tutvuda nende alma mater’ite ning teiste koolide  ja nende tudengidisainiga, märgib EKA disainiteaduskonna dekaan Lylian Meister.



«Kunstiakadeemia tudengid on väga nutikad ja loomingulised, disainiteaduskonnas aga püüame lisaks erialaoskustele kujundada ettevõtlikkust ja soovi elukeskkonda paremaks muuta. Alati ei pea selleks kasutama keerulisi tehnoloogiaid, eriti kui raha napib ja säästuaeg käes.



Milanosse läheme seekord täiesti lihtsate koduste asjadega. Eesti rahvakunst on nii ilus ja loogiline ning lisaks on meil eurooplaste imestuseks isegi karud metsas kõndimas, miks siis mitte seda rõõmu värske vaatenurga alt disainitoodetena jagada.  Lisaks anname messikülastajatele võimaluse meie karusid, jäneseid ja rebaseid värvida.



Kunstiakadeemias on palju välistudengeid ja üks  meie eesmärke on messil tutvustada meie rahvusvahelisi ingliskeelseid õppekavu. Osalema valitud tudengitele on aga oma tööde esitlemine Milanos sõna otseses mõttes maailma parimaks reklaamiks.»



Eesti 24-meetrise messiboksi kujundasid sisearhitektuuri ja mööblidisaini osakonna 3. kursuse tudengid Katy Seppel, Kaarin Kokk, Mari-Liis Palts, Grete Veskiväli, Rebecca Kontus ja Magda Falkiewicz kursusetööna Priit Põldme juhendamisel.


Välja pandud toodete autorid kannavad kunstiakadeemia moedisaini osakonna üliõpilaste kavandatud HULA kaubamärgi rõivaid.



Kirikergod


Rahvuslikest kirivöödest inspireeritud taburetid ehk kirikergod on toodetud Võrumaal Vastseliina vallas tegutsevas firmas Ots Puutöökoda OÜ. Järide kasepuidust raamid on ühesuguse disainiga, mustripõimingud aga erinevad. Kergod on kaetud tekstiiliga nii, et istme alla moodustub panipaik, kus saab hoida ajakirju, ajalehti, raamatuid jms. Kirikergo märksõnaks on ka roheline mõtlemine – põimingumaterjal pärineb õmblustöökoja materjalijääkidest.


«See on minu esimene disainitöö, varem tegelesin peamiselt rahvakunstiga, täpsemalt rahvuslike tehnikate ja ornamentidega,» ütleb Kerttu Laane.



Kerttu Laane


•    Sündinud 18. septembril 1985


•    2004–2008 Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia rahvusliku tekstiili eriala, rakenduslik kõrgharidus


•    2008 – Eesti Kunstiakadeemia tekstiilidisaini magistrantuur



Esimene tool


Juba aastaid mõõdetakse EKAs sisearhitektuuri eriala esmakursuslaste loovust istemööbli kavandamise järgi. Teise kursuse sügissemestril peavad nad selle mõttevälgatuse töökojas oma kätega tooteks vormima. «Minu mitu aastat tagasi valminud koolitöö on juba mitmel messil käinud,» lausub Irene Roos, kes on omanimelises sisearhitektuuribüroos küll eri mööblit disaininud, kuid nii suuri projekte, mille puhul unikaalse disainiga toolide tellimine kliendile ära tasuks, pole veel ette võtnud.



Irene Roos


• Sündinud 21. detsembril 1972


• 1993–1998 – Tartu Ülikooli maaliosakond, bakalaureus


• 2005–2008 – EKA sisearhitektuur, bakalaureus


• 2008 – EKA sisearhitektuur magistrantuur


Töö


• 1998–2004 veebidisainer


• 2004 – 2006 vabakutseline disainer ja sisearhitekt


• 2006 – Irene Roos Sisearhitektuuribüroo OÜ sisearhitekt



Algus on tehtud


Pilkupüüdva välimusega tooli disainis Marita Mätas eelmisel kevadel, ja sügisel tegi projekti ise ka teoks – alates materjali valikust ja detailide väljalõikamisest kokkupanekuni. «See kogemus avardas silmaringi ja ergutas loovust,» sõnab tulevane sisearhitekt.



Marita Mätas


•    Sündinud 28. aprillil 1986


•    2007 – Eesti Kunstiakadeemia sisearhitektuuri eriala



Lustakas sari «Mine metsa!»


Vildikatega värvitav tapeet on üks osa samanimelisest kollektsioonist, kuhu kuuluvate erikujuliste patjade, värvitavate T-särkide jms loomiseks andis autorile tõuke Eesti võrratu loodus.


Tapeediga «Mine metsa!» on lihtne interjööri lõbusamaks muuta. «Igaüks võib mustrist leida oma lemmiklooma – karu, põdra, metskitse, metssea, hundi, rebase, jänese või kopra – ning fantaasial vabalt lennata lastes meelepärase mustri kujundada,» kommenteerib Karin Luuk



Karin Luuk


•    Sündinud 1. juunil 1986


•    2005–2008 Eesti Kunstiakadeemia tekstiilidisain, bakalaureus


•    2008 – Eesti Kunstiakadeemia tekstiilidisaini magistrantuur

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles