Arvutimäng – ohtlik sõltuvus

, Antsla gümnaasium
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutikasutaja
Arvutikasutaja Foto: Caro / Waechter/Caro / Waechter
Minu nimi on Kert ja ma olen sõltlane. Selle sõltuvuse nimi on RuneScape [veebipõhine rollimäng], mida mängib iga päev sada kuni kakssada tuhat inimest, kellest paljudel tekitab see suurt sõltuvust.

Üks levinuim mure, millest mängijad on rääkinud, on see, et nemad või nende sõbrad on niinimetatud RS-i pärast koolist välja kukkunud. Nad puuduvad mängu tõttu koolist ja neil ei ole aega õppida.

Kuigi seadused seda ei luba, mängivad RS-i tihtipeale ka nooremad kui 13-aastased lapsed. Sellises eas võib see kahjustada tervist rohkem kui vanematel inimestel ja panna lapse mõtlema, et virtuaalne maailm ongi see ainuke õige.

Paljud mängijad on üritanud kasutusele võtta päevaplaani, et panna paika, mitu tundi nad päevas mängivad. Kahjuks ei pruugi see aga kaua aidata, sest sõltlased ise kirjeldavad, kuidas neil mängides ajataju täiesti kaob.

Üle viie tunni järjest mängimisel võib olla ka pikemaid ja tõsisemaid tagajärgi. Neist levinuimad on vähesest liikumisest tulenevad südameprobleemid ja pikaajalisel arvutikasutamisel tekkiv ajukasvajate oht.

Olen ka ise korduvalt püüdnud RuneScape’ist loobuda, suutes vastu pidada kõige kauem paar kuud. Aga nagu näha, on mäng avaldanud piisavalt suurt mõju, et pidin ka meedialaagris sellest loo kirjutama.

(Lugu valmis 2. - 4. novembrini Viljandis toimunud koolilehtede laagris).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles