Galerii: alates tänasest tundeline «Le scaphandre et le papillon» («Tuukrikell ja liblikas»)

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist «Le scaphandre et le papillon» («Tuukrikell ja liblikas»)
Kaader filmist «Le scaphandre et le papillon» («Tuukrikell ja liblikas») Foto: outnow.ch

Täna linasts kinos Sõprus erakordselt tundeline meistriteos – Julian Schnabeli Cannes’i filmifestivalil pärjatud draama «Le scaphandre et le papillon» («Tuukrikell ja liblikas»).

Cannes‘is parima režissööri ja operaatoritöö auhinnad noppinud ning tänavu talvel kaks Kuldgloobust pälvinud ja ka neljale Oscarile kandideeriv film on hinnatud maalikunstniku ja iseõppinud režissööri Julian Schnabeli kolmas täispikk mängufilm.

«Le Scaphandre et le papillon» («Tuukrikell ja liblikas») maalib poeetilise ja emotsionaalse pildi sellest, kuidas võiks maailma tajuda mees, kes jäänud pärast insulti üleni halvatuks.

8. detsembril 1995 langeb prantsuse olulisima moeajakirja ELLE‘i ekstravertne peatoimetaja Jean-Dominique Bauby (Mathieu Amalric) ägeda ajuveresoonkonna haiguse tõttu koomasse. Taas ärgates on Bauby üleni halvatud ja saab pilgutada vaid oma vasakut silma. Sellest silmast saab tema ainuke side maailma, teiste ja eluga. Silma abil dikteerib ta oma abilisele raamatu «Tuukrikell ja liblikas», millest sai Prantsusmaal tõeline bestseller.

Oma tuukrikella klaaskuplist, milles lendlevad liblikad, edastab ta meile kohati sarkastilisi ja blaseerunud pildikesi oma maailmast, kus tegutseb veel vaid tema vaim. Jean-Dominique Bauby suri 1997. aastal, kolm päeva peale oma raamatu ilmumist.

Filmi esimesed 20 minutit on – tänu Janusz Kaminski vapustavale kaameratööle, mis näitab meile vaid seda, mida näeb peategelane oma ühe väeti silmaga – juba iseenesest auhindu väärt.

Filmis mängivad Mathieu Amalric, Emmanuelle Seigner, Marie-Josée Croze, Anne Consigny, Max Von Sydow.

Film linastub prantsuse keeles, eesti- ja venekeelsete subtiitritega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles