ERKI moeshow’l nägi 40ndate glamuuri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Glamuurne tualett, mille valmimine oli autori Lilli Jahilo sõnul kõige aega­nõudvam, pärineb kollektsioonist «Salut!».
Glamuurne tualett, mille valmimine oli autori Lilli Jahilo sõnul kõige aega­nõudvam, pärineb kollektsioonist «Salut!». Foto: Artur Sadovski

Tänavuse ERKI moeshow’ preemia ehk võimaluse sõita Berliini noorte disainerite konkurssi vaatama noppis Lilli Jahilo kollektsiooniga, mis näitab Eesti 1940. aastate pidulikku rõivamoodi.

Kunstiakadeemia magistritööna sündinud kleidikollektsioon pee­­geldas ajastule omaseid lõikeid, ent oli lahendatud tänapäe­va­ses võtmes. «Kõik mustrid ja kangad on mu enda trükitud-vär­vitud,» ütles Jahilo.

«40ndad on põnev ajastu, sest just siis pandi Eestis alus professionaalsele moekunstile,» rääkis ta.
Jahilo tõdes, et kuigi alustas ettevalmistustega juba jaanuaris, tegi ta viimased nõelapisted laupäeva õhtul vahetult enne show’ algust. «Ega kõrgmood üleöö sünnigi,» ütles moelooja.


Kui varem on ERKI moe-show olnud eeskätt värvikas moe­vaatemäng, siis tänavu valis žürii välja viis moeloojat, kes saavad tänu Tallinna Goethe Instituudile võimaluse kandideerida noorte disainerite moekonkursil «Create Europe Fashion Academy Award» Berliinis.


Žüriilt said kõige rohkem hääli Jahilo kollektsioon «Salut!», Gerli Liivamäe «Praak», Marit Ilisoni «Lumine», Kai Ei­cheni «Blunder-Blender» ja Kätlin Kaljuvee & Julia Korovina «E.D.E.M.». Nende kollektsioonidest teevad Berliini võistlusele saadetava portfoolio tarbeks professionaalsed moefotod Terje Ugandi ja Dmitri Gerassimov.


Žürii lemmik Jahilo saab preemiaks sõidu Berliini moevõistluse lõppvooru vaatama ja workshop’idel osalema. Žürii üks liikmetest, kunstiakadeemia moedisaini osakonna professor Vilve Unt põhjendas Jahilo esiletõusu teiste seast muu hulgas kollektsiooni terviklikkuse ja perfektse teostusega.


Kes neist noortest disaineritest aga pääseb lõppvõistlusele tuleval sügisel, otsustab moetööde põhjal konkursi rahvusvaheline žürii juuni lõpus.


Üldse osales ERKI moeshow’l linnaäärses Iru Hawaii Expressi laohoones 30 kollektsiooni, sealhulgas nägi ka soome ja saksa tudengite loomingut. Ligi kolmetunnisel show’l esitlesid oma töid 92 moeloojat ning sajad pealtvaatajad toodi kohale spetsiaalselt selleks õhtuks sõitma pandud bussidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles