Video: katse näitas, et «Titanicu» Jack oleks võinud ellu jääda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katse näitas, et «Titanicu» Jack oleks võinud ellu jääda
Katse näitas, et «Titanicu» Jack oleks võinud ellu jääda Foto: Youtube

Discovery kanali «Müüdimurdjate» saade uuris, kas filmis «Titanic» nähtud stseenis, kus peategelane Rose (Kate Winslet) on laevalt pärit puituksel ning teine tegelane Jack (Leonardo DiCaprio) tahab sinna ronida, kuid siis hakkab puitalus ümber minema ning ta loobub sellest, kas tegelikkuses oleks võinud olla teisiti.

«Müüdimurdjate» Adam Savage´it ja Jamie Hynemani huvitas, kas Jack oleks võinud pääseda.

Savage ja Hyneman panid end laevahukus olnute olukorda. Katsed näitasid, et kui ka Jack oleks puidust alusele roninud, oleks ta võinud ellu jääda.

1997. aasta kassafilmis oli Rose alusel, kuid Jack hoidis selle ääres kinni. Ta suri hüpotermia tõttu. Rose päästeti.

«Titanicu» režissöör James Cameron sõnas «Müüdimurdjatele», et tema arvates ei olnud väike puidust alus võimeline kandma nii Rose´i kui Jacki.

Savage ja Hyneman leidsid, et kui Rose oleks oma päästevesti seljast võtnud ning puidust aluse alla pannud, oleks see alus nii teda kui meest kandnud. Just sellise katse tegid Savage ja Hyneman ka ise läbi.

«Müüdimurdjad» tegid hüpotermiakatse, mis oleks saanud siis kui DiCaprio tegelane oleks tõesti alusele pääsenud.

Selleks kasutati nukku, mis oli želatiinist ning millel oli kunstlik vereringe. Nuku kehatemperatuur oli umbes 37 kraadi ning tal olid seljas märjad riided. Nukk pandi jaheda vee kohale nagu ta oleks olnud alusel. Õhutemperatuur oli üle ühe miinuskraadi.

Katse näitas, et Jack oleks eluga pääsenud, kui päästjad oleks temani jõudnud enne, kui ta kehatemperatuur oleks langenud 27 kraadini.

Kui katsenukk oli Jackiga sarnases olukorras olnud tunni, oli ta kehatemperatuur üle 27 kraadi, mis tähendas seda, et Jack oleks võinud ellu jääda.

«Müüdimurdjad» tegid veel ühe katse, mis näitas, et kui Jack oleks olnud vees üle tunni, oleks ta hüpotermia tõttu surnud.

Filmis oli Rose üks viimaseid, kes Atlandi ookeani jäisest veest päästeti.

Ajaloodokumentides seisab, et Titanicu viies tüürimees Harold Lowe otsis tegelikke ellujäänuid 45 minutit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles