Austraalias oli mürgiste aagade püüdmise päev

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnipüütud aagad
Kinnipüütud aagad Foto: AP / Scanpix

Austraalias Queenslandi osariigis oli mürgiste aagade (Bufo marinus) püüdmise päev.

Toad Day Out nime kandva päeva algatajaks oli kohalik poliitik Shane Knuth, edastab BBC.

Konnad püüti kinni elusalt ja vigastamatult, pärast uurimist tapeti nad humaansel viisil.

«Toad Day Out on hea näide, kuidas probleemi lahendada,» sõnas algataja Knuth.

Püütud ja surmatud aagadest tehakse väetist. Osast aga saab James Cooki ülikooli õppematerjal.

Kõige suuremad aga pannakse kõigile vaatamiseks välja topistena.

Aagad toodi Lõuna-Ameerikast Austraaliasse 1935. aastal, et nad putukate söömisega aitaksid saake kaitsta. Kuid uus keskkond sobis neile ja nad hakkasid massiliselt paljunema. Praeguseks on neist endist saanud nuhtlus.

Mürgised aagad on hakanud mõjutama ka kohaliku liigi, krokodillide arvukust. Viimastel aastatel on ette tulnud mitmeid juhtumeid, kus krokodillid on pärast aagade söömist surnud.

Aaga ehk merikärnkonn on kahepaikseliik päriskonnaliste seltsi kärnkonlaste sugukonna kärnkonna perekonnast.

Ta on üks koos koljatkonna, kolumbia hiidkärnkonna ning härgkonnaga suuremaid päriskonnalisi. Tema kehapikkus ulatub üksikutel isenditel 22 sentimeetrini.

Aaga on ainuke kahepaikne, kes talub soolast vett.

Aaga elas algselt ainult Ameerikas mandril, kuid tänapäeval on ta ühe suurema levilaga selgroogne. 19. sajandil introdutseeriti ta Jamaicale ja Barbadosele, et ta hävitaks suhkrurooistandustes kahjurputukaid. Kuigi temast ei olnud suuremat abi, viidi teda veel 20. sajandil sisse ka Vaikse ookeani piirkonda, sealhulgas Austraaliasse. Mitmel pool, kuhu teda sisse viidi, on ta bioloogilist mitmekesisust vähendanud.

Aaga on üks maailmas tuntumaid võõrliike. Tema introdutseerimise negatiivsed kahjulikud ökoloogilised tagajärjed on kontrollimatu ja läbimõtlematu bioloogilise kahjuritõrje tohutute riskide musternäide.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles