Mesilased paralüseerivad ohvri mürgiga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesilane.
Mesilane. Foto: SCANPIX

Kreeka teadalased avastasid, et mesilased mitte ainult ei hammusta saaki, mis on nõelamiseks liiga väike, vaid nad paralüseerivad ohvrid maomürgi sarnase mürgiga.

Mesilased kasutavad hammustamist näiteks ööliblikate ja lestade puhul, edastab The Telegraph.

Nagu ka maomürgis, on mesilaste mürgis looduslikku paralüseerivat ainet.

Thessaloniki ülikooli uurija Alexandros Papachrisoforou sõnul näitas uuring, et meemesilaste kaitsemehhanism ei ole selline nagu varem arvatud.

«See on huvitav, kuidas meemesilaste selline kaitsemehhanism oli nii pikka aega märkamata. Mesinikke võib see avastus üllatada. Võimalik, et leid viib mesilaste uurimisel uude suunda,» sõnas Papachristoforou.

Teadlased leidsid mesilaste hammustusest looduslikku ainet 2-heptanooni (2-H). Tegemist on esimese korraga, mil leiti, et sel ainel on tuimestavaid omadusi.

«Meemesilane kasutab suiseid, hammustamaks oma vaenlasi ning siis suunab 2-heptanooni ohvri kehasse. See võimaldab mesilastel mesipuul vaenlane hävitada ning on efektiivne kaitse ööliblikate ja lestade puhul, kes on nõelamiseks liiga väikesed,» sõnas uurija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles