Teadlased: kosmosesse saadetav info meelitab tulnukad kohale

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas Maad ohustab tulnukate rünnak?
Kas Maad ohustab tulnukate rünnak? Foto: ufoseries.com

Teadlaste sõnul võib inimkonna poolt kosmosesse saadetud informatsioon ohustada elu Maal.

Uurijad arvavad, et inimkonna asukohast teada andmine võib kohale ahvatleda kutsumata võõrad – tulnukad, vahendab AFP.

 

Maavälise elu otsimisega tegeleva SETI instituudi  teadlane Douglas Vakoch hoiatas, et informatsiooni levitamisel kosmoses võivad olla traagilised tagajärjed.

 

«Enne kui saata inimkonda käsitlevaid sümboleid ja sõnumeid kosmosesse, tuleks läbi arutada, milliseid riske see kaasa tuua võib,» nentis Vakoch.

 

Kuid siiski kavatseb SETI jätkata programmi, mille raames saadetakse ka edaspidi sõnumeid maailmaruumi.

 

Viimase 20 aasta jooksul on raadioteleskoopide abil otsitud maailmaruumist infot maaväliste tsivilisatsioonide olemasolu kohta.

 

Seni pole ühtegi vettpidavat tõendit leitud ja mitmed SETI uurijad on jõudnud järeldusele, et ainult kuulamisest ei piisa. Nende sooviks on saata ka sõbralikke sõnumeid.

 

Üks uurijaterühm soovitas SETI teadlastel saata lihtne signaal, mis paljastaks, et Maal on elu. Mitmed uurijad aga soovivad saata fotosid ja salvestisi. Tundmatusse saadetaks sellel juhul jooniseid nii Maast kui ka inimestest, salvestisi inimkõnega, linnulaulu ja muusikaga. Kaasa oleks ka Maa asukoha kaart.

 

«Tark tegu oleks maailmaruumi saata teadusentsüklopeedia, kuid selle saatmine võib järeltulevad sugupõlved ohtu seada,» lausus Vakoch.

 

Aastaid kosmoseuuringutega seotud olnud professor Barrie Jones arvab samuti, et informatsiooni saatmine maailmaruumi võib tulevikus inimkonda ohustada.

 

«Tulnukate sissetungi tõenäosus on väike, kuid kui see toimub, siis võib inimkond lakata olemast,» leidis Jones.

 

Ta jätkas, et kui meenutada inimkonna koloniaalajastut, siis oli see väga verine. Ta arvab, et sama olukord tekib ka tulnukate sissetungiga.

 

«Kui tulnukatel on tehnoloogia, mille abil saab maailmaruumis lennata, siis on nad meist niipalju arenenumad, et me ei saa enda kaitsmiseks midagi ette võtta,» arvas Jones.

 

Mitmed kosmoseuurijad sõnasid, et alates raadio kasutuselevõtust 1920. aastatel on inimkond enda olemasolu kohta kosmosesse sõnumeid saatnud. Need on jõudnud 90 valgusaasta kaugusele.

Raadiolained liiguvad sama kiiresti kui valgus. Raadiolainete saatmine Maalt lähima tähe Alfa Proximani kestab neli aastat.  

SETI uurija Seth Shostak pole nii skeptiline kui tema kolleegid ja ei usu, et tulnukad ohtlikud oleksid. Tema arvates on neil, kui nad tõesti olemas on, juba ammu ülevaade elust Maal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles