Filmisajand jõudis muuseumi

Kaarel Arb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Eesti film 100» programmijuht Jaak Lõhmus ja filmimuuseumi juhataja Maria Mang avavad näituse.
«Eesti film 100» programmijuht Jaak Lõhmus ja filmimuuseumi juhataja Maria Mang avavad näituse. Foto: Liis Treimann

Eesti filmi 100. sünniaastapäeva raames avas Eesti ajaloomuuseumi filmimuuseum eile pidulikult näituse «Siin me oleme! Eesti filmi esimene sajand». Tänasest on näitus avatud kõigile külastajatele.

Pidulikul avamisel lõikasid filmilindi läbi ning kutsusid kõiki huvilisi näitusega tutvuma juubeliaasta programmijuht Jaak Lõhmus ja filmimuuseumi juhataja Maria Mang. Avamisel olid kohal paljud filmitegijaid, teiste seas näiteks Rein Maran ja endine režissöör Reet Kasesalu-Martinson, kes üle pika aja sai taas istuda ka montaažilaua taha, mis näitusel väljas on.

Eile avatud väljapanek on esimene nii mastaapne läbilõikenäitus Eesti filmiloost. Külastajale avaneb kodumaise filmi lugu tootmisprotsessi kaudu ja võimalus piiluda filmimaailma telgitagustesse.

Näitusel leiavad käsitlemist nii stsenaristi, filmikunstniku, võttepaikade, heli, monteerimise, esilinastuse kui ka näitlejate valikuga seotud teemad. Eksponaatidena saab näha filmidest tuttavaid esemeid ja kostüüme, filmitehnikat, stsenaariume ning kujunduselemente.

Filmimuuseum tähistas näituse avamisega oma kuuendat tegutsemisaastat. Peatselt valmib näitusega kaasnev haridusprogramm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles