Pika toitumishäiret esineb ka meestel

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pika toitumishäiret esineb ka meestel
Pika toitumishäiret esineb ka meestel Foto: SCANPIX

National Geographicu ja Buenos Airese ülikooli koostöös tehtud uuring näitas, et pika toitumishäire ei ole omane vaid rasedatele naistele, vaid selle alla kannatavad ka mehed.

Madagaskari saarel tehtud uuring näitas, et pika on seal üsna levinud ning mehed söövad ebaharilikke asju sama palju kui rasedad naised ja lapsed. Need kaks gruppi on põhilised pika harrastajad.

Pika on psüühiline toitumishäire, mille korral inimene sööb tahtlikult mittesöödavaid asju.

«Traditsiooniliselt seostatakse pikat ja geofaagiat rasedate naiste ja lastega, ignoreerides mehi. Kuid leidsime, et pikat esineb ka meestel ning see ei erine naiste omast eriti,» sõnasid uurijad Christopher Golden ja Laura Beatriz Lopez.

Golden ja ta kolleegid, keda nõustas Cornelli ülikooli toitumisantropoloog Sera Young, uurisid 2009. aastal Madagaskari saarel Makira ala 16 külas 760 inimest.

Uurimisalustel tuvastati 13 mitte toiduks sobiva substantsi söömist, kaasa arvatud liiv, muld, kanade väljaheide, keetmata riis, süsi, sool ja tuhk.

Uuritutest rohkem kui 53 protsendil oli pika. Kui aga täiskasvanud mehi eraldi vaadeldi, siis nende seas esines pikat 63 protsendil.

Vähem kui üks protsent mitte rasedaid naisi sõnasid, et nad sõid toiduna mittekasutatavaid aineid vaid raseduse ajal.

Paljud katsealused tunnistasid, et sõid toiduks kõlbmatut oma vaevuste, näiteks kõhuhädade leevendamiseks.

Osa aga arvas, et mulla ja muu sarnase söömine annab parema tervise.

Teadlased oletasid varem, et inimesed harrastavad pikat kahel eesmärgil: et saada vajalikke mineraale ning puhastada seedetrakti.

Toitumisteooria arvati kehtivat vaid rasedate naiste ja laste kohta, kelle toitumisvajadused on erinevad.

Siiani ei ole aga leitud tõendeid, et inimorganism suudab omastada maapinnast pärit aineid ning pika ei taga head tervist.

Madagaskari saarel on ebatavaliste asjade ja ainete söömisel kultuuriline taust.

USA Cleveland Clinic psühholoog Susan Albers sõnas, et pika on toitumishäire, mida on vähem uuritud kui buliimiat ja anoreksiat. Samas sisaldab see terviseriske, kuna võidakse süüa väga ohtlikke aineid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles