Fearless Felix: hirm on inimlik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Felix Baumgartner
Felix Baumgartner Foto: SCANPIX

Austerlasest uljapeast Felix Baumgartnerist, hüüdnimega Fearless Felix, sai nädal tagasi esimene inimene, kes tegi rekordilise vabalangemise, ületades helikiiruse.

Mehe sõnul võib ta hüüdnimi olla Kartmatu, kuid tegelikult oli enne hüpet ka temal hirm, edastab msnbc.com.

«Hirmu tundmine on inimlik. Teadsin, et kui mul kõrgelt hüpates midagi valesti läheb, suren 15 sekundiga,» sõnas Baumgartner telekanalile CBS antud intervjuus.

Intervjueerija küsis, mis tunne tal tekkis 39 kilomeetri kõrgusel, kui kapsli uks avanes.

«See oli ebatavaline. Teadsin seal seistes, et kogu planeedil ei ole teist inimest, kes oleks sama kogemas. See oli ainulaadne,» sõnas Baumgartner.

Baumgartner paljastas, et hüppe ajal kaotas ta hetkeks kontrolli ning ta hakkas pöörlema.

«Mõistsin kohe, et ma pean midagi ette võtma. Mul oli vaid 40 sekundit aega olukord kontrolli alla saada,» selgitas austerlane.

Selle ajaga oleks ta jõudnud allapoole, kus õhk enam nii hõre ei ole ning langemiskiirus aeglustub. Baumgartneril õnnestus pöörlemisest välja saada, muidu oleks tal võinud tekkida teadvusekaotus.

Kartmatuks kutsutava mehe suurimaks hirmuks hüppe ajal oli klaustrofoobia ehk kinnise ruumi kartus.

«Ma ei kartnud kõrgust, ma ei kartnud ülehelikiirust. Kõige enam hirmu tekitas skafander. Ma ei osanud varem seda ette aimata. Ainus võimalus nii kõrgelt hüppamiseks oli kasutada eriskafandrit. Mõte, et mul peab see seitse tundi seljas olema, tekitas hirmu,» sõnas Baumgartner.

Psühhiaatri abil sai ta hirmust üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles