Õudusfilmi vaatamisega põletatakse ligi 200 kilokalorit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õudusfilmi vaatamisega põletatakse ligi 200 kilokalorit. Fotol Jack Nicholson filmis «The Shining»
Õudusfilmi vaatamisega põletatakse ligi 200 kilokalorit. Fotol Jack Nicholson filmis «The Shining» Foto: Youtube

Suurbritannia Westministry ülikooli uuring näitas, et õudusfilmide vaatamine aitab kulutada keskmiselt sama palju energiat kui seda annab šokolaadibatoon ehk ligi 200 kilokalorit.

Teadlased tegid katse, milles katsealused vaatasid 90 minuti jooksul adrenaliinitaset tõstvaid filme, edastab The Telegraph.

Uuring näitas, et enim kilokaloreid põletati 1980. aasta psühholoogilise thrilleri «The Shining» vaatamisega, mille puhul vaataja kulutas keskmiselt 184 kilokalorit.

Teisele kohale paigutus linateos «Jaws», mille käigus vaatajad kaotasid keskmiselt 161 kilokalorit, kolmas oli «The Exorcist», mille vaatamisel kaotati 158 kilokalorit.

Neljandal kohal oli linateos «Alien» 152 kilokaloriga, viiendal «Saw» 133 kilokaloriga, kuuendal «A Nightmare on Elm Street» 118 kilokaloriga, seitsmendal «Paranormal Activity» 111 kilokaloriga, kaheksandal «The Blair Witch Project» 105 kilokaloriga, üheksandal «The Texas Chain Saw Massacre» 107 kilokaloriga ning kümnendal «Rec» 101 kilokaloriga.  

Teadlased uurisid kümne inimese energiakulu kui nad vaatasid valitud õudusfilme.

Vaatamise ajal mõõdeti inimeste südametööd, hapniku sissehingamist ja süsinikdioksiidi eemaldamist kehast. Leiti, et õudusfilmide vaatamisel kasvas energiakulu kolmandiku võrra.

Lisaks leiti, et kõige enam õudust tekitavatel momentidel, mis panid inimesi hüppama, kaotati kõige enam energiat ning südametöö kiirenes.

«Iga kümne katses kasutatud õudusfilmi puhul tõusis pulss ning südametöö intensiivistus. Kui pulss kiirenes ning süda pumpas verd kiiremini, tekkis kehas rohkem adrenaliini. Tekkisid lühiajalised stressipuhangud. Need kahandavad isu ning samas põletatakse rohkem kilokaloreid,» selgitas rahumetabolismi ja füsioloogia asjatundja Richard Mackenzie.

Teadlastelt tellis sellise uuringu filmirentimise firma LOVEFiLM.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles