Egiptusest Saqqarast leiti vaaraoprintsessi haud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptusest Saqqarast leiti vaaraoprintsessi haud
Egiptusest Saqqarast leiti vaaraoprintsessi haud Foto: SCANPIX

Tšehhi arheoloogid avastasid Kairo lähedalt Saqqarast 4500 aasta vanuse haua, millesse oli maetud vaaraoprintsess.

Egiptuse antiigiministeeriumi esindaja Mohammed El-Bialy sõnul viitab leid sellele, et piirkonnas võib veelgi matmispaiku olla, edastab Huffington Post.

El-Bialy kinnitusel on tegemist printsess Shert Nebti matmispaigaga, mille juures on veel nelja kõrge ametniku matmispaigad. Hauad pärinevad viienda dünastia ajast umbes 2500. aastast eKr.

«Oleme väljakaevamiste alguses. Abu Siri piirkond on selle tõttu avalikkusele suletud,» lausus asjatundja.

Printsessi hauamonumendi neljal liivakivist sambal on kirjutised, mis viitavad, et printsess oli vaarao Men Salbo tütar.

«Ta oli vaarao tütar. Tegemist on tema matmispaigaga, mida ümbritseb nelja ametniku matmispaigad. Sellega koos kerkis küsimus, kas me leiame paigast veel haudu? Meil ei ole täpseid andmeid selle printsessi isa ega ema kohta. Loodame, et edasised väljakaevamised aitavad vastuse leida,» lausus El-Bialy.

Egiptuse antiigiminister Mohammed Ibrahim lisas, et printsessi matmispaiga eelkambris on hieroglüüfidega sambad. Samuti leiti nelja ametniku sarkofaagid ning meeste, naiste ja laste kujusid.

Tšehhi arheoloogide sõnul avas see leid Abu Siri ja Saqqara piirkonna matmispaikade uurimisel «uue lehekülje».

Egiptuse turism ja majandus said tagasilöögi 2011. aasta araabia kevade rahutuste tõttu. Sellega tõugati autokraadina valitsenud president Hosni Mubarak võimult.

Rahvusvaheline valuutafond peab Egiptusega läbirääkimisi 4,8 miljardi dollari suuruse laenu üle, mis peaks aitama taastada selle riigi kõikuvat majandust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles