Kofeiin võib aidata näha maailma positiivselt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohv.
Kohv. Foto: SCANPIX

Saksamaa Ruhri ülikooli uuring näitas, et kofeiin võib aidata maailma näha parema paigana ja positiivsemalt.

Varem tehtud uuring näitas, et inimesed tunnevad ära positiivsed sõnad nagu «õnnelik» kiiremini kui negatiivsed sõnad nagu «halb», edastab Live Science.

Sama efekt oli ka positiivsete piltide ja helidega.

Teadlasi huvitas, miks inimesed mäletavad  sündmustest nii positiivseid kui negatiivseid aspekte.

«Mis seda põhjustab?» küsis psühholoog Lars Kuchinke.

Teadlased otsustasid viia katsed läbi kofeiiniga. Kofeiin aitab lihtsate üleannete lahendamisel leida vastused kiiremini ja teha vähem vigu.

Teadlased palusid 66 vabatahtlikul öelda, kas arvutiekraanil nähtavad sõnad on tegelikud sõnad või mitte. Pooltele vabatahtlikest anti laktoositablett, mis ei mõjutanud tulemusi. Teine osa katsealuseid sai aga tableti, milles oli 200 milligrammi kofeiini. Tabletid manustati 30 minutit enne testi. Kofeiinitablett sisaldas kofeiini koguses nagu oleks ära joodud  2 – 3 tassi kohvi.

Uuring näitas, et kofeiinitablette saanud olid positiivsete sõnade äratundmisel seitsme protsendi võrra täpsemad. Efekti aga ei esinenud, kui tegemist oli emotsionaalselt neutraalsete või negatiivsete sõnadega.

Kofeiin parandas mingil määral ka vaimset võimekust.

Varasemates uuringutes on paljastunud, et kofeiin stimuleerib kesknärvisüsteemi, kasvatades dopamiini tootmist. Dopamiini seostatakse loomingulisuse, impulsiivsuse, sõltuvusliku ja tasu saamisega.

Edasised uuringud peaks andma kinnituse, kas kofeiin aitab näha positiivset.

Kofeiini leidub nii kohvis, tees kui energiajookides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles